Omstridt fransk forretningsmand deler vandene

Som en af Frankrigs mest indflydelsesrige forretningsmænd sætter Vincent Bolloré sit stærke præg på alt fra mediekoncernen Vivendi til udlejning af elbiler.

Når Vincent Bolloré bliver 70 år, vil han overlade koncernen til sine fire børn. Men foreløbig fører han sig enerådigt frem. Foto: Kenzo Tribouillard/AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I fransk erhvervsliv siger man gerne, at når Vincent Bolloré rykker ind, ruller hovederne. Det har man senest mærket på TV-stationen Canal Plus, hvor Bolloré – en af Frankrigs mest indflydelsesrige og frygtede forretningsmænd – ellers i november præsenterede sig for medarbejderne med sin heller ikke ubetydelige charme og ordene:

»Jeg håber, at I går herfra med den konklusion, at jeg ikke er psykopat.«

Forinden havde han i sensommeren taget aktiekontrollen, installeret sig selv som formand, ryddet ud i geledderne og brugt sin indflydelse gældende helt ned på programniveau.

End ikke Canal Plus’ mest berømte program, den respektløse dukkesatire Les Guignols, gik ram forbi og fik besked på at nedtone sit politiske bid. Ifølge kritikere vil Bolloré tækkes politiske forbindelser – især tidligere præsident Nicolas Sarkozy, der nu igen gør tilløb til præsidentembedet. Bolloré selv fastholder, at han blot fokuserer på at drive forretning.

»Når man udpeges til formand for en stor virksomhed, er det meget let ikke at lave særlig meget. Sådan gør jeg ikke tingene,« forklarede Bolloré videre i et brev til de ansatte.

Cigaretter og bibler

Med andre ord er Vincent Bolloré en mand, der på godt og ondt ruller ærmerne op og stikker næsen i alt i de virksomheder, han køber sig ind i. Det gælder også mediekoncernen Vivendi, der ejer Canal Plus og for nylig har taget kontrol med det italienske teleselskab Telecom Italia, såvel som reklamefirmaet Havas, der nu ledes af sønnen Yannick, samt en stribe andre selskaber, som han har købt sig ind i, siden han i 1981 overtog ledelsen af familiekoncernen Bolloré.

Den blev grundlagt af hans oldefar, René Bolloré, i 1822 og fokuserede oprindelig på produktion af specialpapir til cigaretter og bibler, men forvildede sig med årene ind i alt muligt andet og var på konkursens rand, da unge Vincent tog over. Han var da 29 og fik ikke bare rettet op på økonomien – takket være forbindelser til især Rothschild-familien – men skabte sig også hurtigt ry som en frygtløs køber og sælger af selskaber. Med tiden blev den stadig familiekontrollerede virksomhed en af verdens 500 største.

Senest er Bolloré gået ind i produktion af elbatterier og elbiler, der tillige har ført til bycykel-lignende ordninger for udlejning af elbiler i storbyer som Paris og fra januar også London.

Alle Vincent Bollorés fire børn er i øvrigt beskæftiget i familiekoncernen, og han udtalte tidligere i år til Advertising Age, at han regner med at overlade dem tøjlerne til familieforetagendet, når det har 200-års jubilæum i 2022, kort før han selv fylder 70.

»Det er 17. februar – husk datoen, vi holder stor fest. Vi tager hul på tredje århundrede for Groupe Bolloré og syvende generation. Den 18. februar tager jeg på en lang ferie.«