Norsk investering i dansk biotek

Opkøb. Aker køber Krill A/S i milliardsatsning på medicinske fiskeolier.

Bioteknologi- og ingrediensselskabet Aker BioMarine ASA har købt det danske biotekselskab Krill A/S.

Krill A/S udspringer fra Syddansk Universitet, der sammen med entreprenøren Jesper Breuning-Hansen og innovationsmiljøet NOVI Innovation stiftede selskabet i 2004.

I forbindelse med en rekonstruktion af selskabet i 2006 indtrådte Science Ventures Denmark A/S som investor og medejer.

Krill A/S har udviklet en ny og revolutionerende produktionsproces til udvinding af fiskeolier fra blandt andet den lille rejeart, krill, der findes i enorme mængder i Antarktis.

Dermed kan et stort problem for industrien være løst, for den nye proces giver olier, der kan leve op til medicinske krav. Krill A/S har endvidere gennemført proteomanalyser af krill og afsluttet succesfulde tests på et dansk sygehus af krill-olies effekt på forebyggelse af blodpropper.

Alle parter tilgodeses- Akers overtagelse af Krill A/S illustrerer atter, at der i feltet mellem universiteter, investorer og virksomheder kan udvikles projekter, der kommer alle parter til gode, siger Jens Kristian Damsgaard, som er direktør i Science Ventures Denmark A/S.

I forbindelse med købet ændrer Krill A/S navn til CardicMed A/S. Selskabet tilknyttes Aker BioMarine, der i december 2006 er blevet tilført 1,2 mia. nkr. for at fortsætte Akers udvikling af nye højværdiprodukter fra marine bioressourcer.

Aker BioMarine er værdisat til over fem mia. nkr. og vil blive noteret på Oslo Børs i 2007. Den norske industrigigant Aker med 55.000 ansatte i 45 lande og en omsætning på 80 mia. nkr. har 76,2 procent af aktierne i Aker BioMarine.

- Krillolie er et godt bud på et kosttilskud og et naturlægemiddel, der om få år kan bryde igennem som et egentlig lægemiddel. Krill A/S resultater og patenter er derfor af stor interesse for os, siger Helge Midttun, der er koncerndirektør i Aker BioMarine.

Jesper Breuning-Hansen ansættes som rådgiver for CardicMed A/S, og direktør Jens Kristian Damsgaard, Science Ventures Denmark A/S fortsætter som medlem af bestyrelsen for CardicMed A/S.