Norge stikker sugerøret i olietanken

Hvis det går som den norske regering forventer, så bliver det fra næste år slut med at puge flere penge sammen i den stinkende rige norske pensionsfond, Oljefondet.

Foto: KIM LALAND / STATOIL / HANDOUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den norske finansminister Siv Jensen har onsdag fremlagt regeringens finanslovforslag for 2016, som blandt andet byder på milliarder i skattelettelser til nordmændene. Det sker samtidig med, at olieindtægterne fra Nordsøen dykker.

Resultatet er, at 2015 formentlig bliver det sidste år foreløbig, hvor den norske stat sparer op i Statens Pensionsfond - også kaldet Oljefondet - som er en af verdens rigeste, med en formue ved udgangen af juni på 6.897 milliarder norske kr.  - svarende til 1.350.000 kr. pr. nordmand - baby som olding.

Oljefondet blev i sin tid etableret for at give staten en økonomisk buffer i tilfælde af svingende oliepriser. Således er overskud på statsfinanserne overført til fonden, mens underskud er blevet dækket ved at trække på fonden.

I 2016 budgetterer den norske regering med at tjene 204 milliarder norske kr. på olievirksomheden. Men det såkaldte »oliepengeforbrug« (budgetunderskuddet korrigeret for olie) vil løbe op 207,8 milliarder kr. Det betyder, at staten må trække på afkastet i Oljefondet.

Ifølge det norske erhvervsmedie e24.no overførte daværende finansminister Sigbjørn Johnsen i 2013 227,9 milliarder kr. til Oljefondet. Sidste år overførte Siv Jensen 155,5 milliarder til fonden. Men til næste år bliver Siv Jensen den første norske finansminister nogensinde, som netto må trække penge ud i stedet for at sætte penge ind.