Norsk oliefond tjener flere penge end staten kan bruge

Der er efterhånden ingen ende på, hvor mange penge den norske oliefond kan skovle i kassen. I årets første kvartal landede den stenrige oliefond et afkast på hele 401 milliarder norske kr. svarende til omkring 357 milliarder danske kr.

Foto: Jens Nørgaard Larsen. Den norske oliefond skovler penge ind som aldrig før. Alene i årets første kvartal havde fonden et afkast på knap 357 mio. danske kroner.
Læs mere
Fold sammen

Den norske oliefond bliver bare ved og ved med at overgå sig selv, når det gælder om at hive svimlende beløb ned i en i forvejen bugnende pengekasse. I årets første kvartal landede oliefonden et samlet afkast på 5,3 pct., hvilket svarer til 401 milliarder norske kr.

Til sammenligning budgetterer den norske stat for 2015 med samlede udgifter på 1199 milliarder, hvilket svarer til, at staten forventer at bruge 300 milliarder i gennemsnit pr. kvartal. Med sit massive afkast over årets første tre måneder har oliefonden altså formået at tjene godt 100 milliarder mere, end den norske stat har brugt indtil videre i år.

»Første kvartal var præget af store prisbevægelser i det europæiske marked. Efter et svagt afkast i europæiske aktier sidste år så vi en opgang i dette marked i første kvartal,« siger Yngve Slyngstad, der er øverste ansvarlig for den norske oliefond, i en pressemeddelelse.

Afkastet var det bedste nogensinde for fonden målt i norske kroner. Svækkelsen af den norske krone mod en række hovedvalutaer over årets første tre måneder betød, at fonden alene på den konto løftede sin værdi med 175 milliarder norske kroner.

Den norske oliefonds markedsværdi ligger i skrivende stund på godt 6050 milliarder danske kr., hvilket svarer til, at hver nordmand kunne få knap 1,2 mio. kr. i hånden, hvis staten besluttede sig for at slå den store sparegris i stykker.