Milliardær med modelkæreste og blakket ry: Snapchats 26-årige stifter vil på børsen

Historien om Evan Spiegel indeholder så mange klicheer, at Snapchat-­stifteren lige så godt kunne være en karakter i et tvivlsomt TV-drama om de rige, smukke og succesfulde.

Evan Spiegel og Miranda Kerr Fold sammen
Læs mere
Foto: Sthanlee B. Mirador

Men Evan Spiegel er ikke opdigtet til bedste sendetid. Hans historie er virkelig, og hvis man skal tro nyhedsmediet Reuters, så krones fortællingen om det 26-årige tech-fænomen snart med Snapchats børsnotering til en værdi i ­omegnen af 150 mia. kr.

Iværksætteren Spiegel grundlagde Snapchat som 22-årig i forbindelse med et skoleprojekt på eliteuniversitetet Stanford. Men som mange andre store kanoner i IT-branchen, her­iblandt Microsofts Bill Gates, droppede han ud af universitetet for at fokusere på sin app, og det skulle vise sig at være en god idé. Blot to år senere havde Snapchat 100 mio. brugere, og på det tidspunkt kom en anden college-dropout og IT-iværksætter forbi Snapchat og tilbød at købe virksomheden.

Det var Facebooks stifter Mark Zucker­berg, og han var klar til at lægge omkring 20 mia. kr. for Snapchat, som på det tidspunkt endnu ikke havde lavet sin første omsætningskrone endnu. Evan Spiegel gjorde, hvad Instagrams og WhatsApps stiftere ikke kunne: Han sagde nej til Zuckerbergs penge. Det var et smart træk, for Evan Spiegel vil formentlig tjene endnu mere på Snapchats børsnotering, end han ville have gjort på salget til Facebook.

Ifølge Forbes var Spiegels formue før rygterne om børsnoteringen på omkring 14 mia. kr. En del af de penge er blevet brugt på et stort, afsidesliggende hus i Californien, hvor Spiegel kan bruge sin fritid sammen med sin forlovede, supermodellen Miranda Kerr.

Bag alle milliarderne, succesen og modelkæresten kæmper Evan Spiegel dog med et gedigent blakket ry. Det skinner blandt andet igennem i et interview, som Evan Spiegel gav til erhvervsmediet Bloomberg, der spørger Snapchat-stifteren, hvad de langsigtede ­planer for forretningen er, hvortil Spiegel svarer:

»Det er den slags spørgsmål, jeg hader, dude.«

Og når Spiegel ville sige et par ord uden for citat, var det »uden for fucking citat«.

Små citater måske, men det spiller ind i Evan Spiegels ry, der først og fremmest blev grundlagt, da en række e-mail fra hans universitetstid blev lækket. Tonen i de mange e-mail var mere end lummer og nedværdigende over for kvinder, homoseksuelle og overvægtige piger. Spiegel var 19 år, da de mange email blev sendt, og han har siden undskyldt for dem:

»Jeg har ikke nogen undskyldning for det. Jeg er ked af, at jeg skrev dem, og jeg er en nar, fordi jeg har skrevet det. De afspejler ikke, hvem jeg er i dag og min holdning til kvinder.«