Magten bliver hos Arlas andelshavere

Koncernchef Åke Modig fra Arla Foods er ikke i tvivl: Selv om Campina får chefposten, bliver Arla den store i den kommende mejerifusion.

Det bliver dansk-svenske Arla Foods, der i høj grad sætter sig på magten i det kommende mega-mejeriselskab.

Arla vil blive den stærkeste partner i det nye Campina Arla og får økonomisk den største indflydelse i Europas største mejeriselskab - den position hade Arla i øvrigt alene inden gårsdagens erklæring om fusionen.

Magtfordelingen hersker der ingen tvivl om, fastslår administrerende direktør Åke Modig fra Arla Foods over for Berlingske Tidende.

Godt nok bliver Campinas topchef Justinus Sanders administrerende direktør for fusionen, mens Modig må tage til takke med posten som næstkommanderende, men Arlas bestyrelsesformand, gårdejer Knud Erik Jensen, står til at fortsætte som formand i det fusionerede selskab.

Godkendes selskabet af andelshaverne, er det en realitet i marts 2005.

Bramfri direktør
I en indkøringsperiode får Campina og Arla hver 16 stemmer i bestyrelsen. Men direktør Åke Modig er imidlertid ikke i tvivl om magtfordelingen. Han peger på, at Arla er den absolut største spiller i fusionen - også om et par år:

»To år efter selskabets etablering vil det være Arla, der har to tredjedele af indflydelsen i Campina Arla,« mener Åke Modig.

Dermed er han langt mere bramfri i sine udtalelser om magtstrukturen end gårdejer Knud Erik Jensen, som på pressemødet i går sagde, at man kunne »forhandle« sig frem.

På selskabets generalforsamling har Arla Foods 140 stemmer mod Campinas 77. Arlas mælkeproducenter levererer 8,5 milliarder kilo af den samlede mælk på 14 milliarder kilo. Netop den fordeling er begrundelsen for, at Arlas forhandlere kræver hovedindflydelsen i det nye selskab, hvor bestyrelsen efter to år reduceres til 14 medlemmer.

Yngre chef i Holland
Mens den reelle magt i selskabet altså kommer til at ligge i den dansk-svenske Arla-del, bliver selskabets stærke mand og administrerende direktør den 48-årige Justinus Sanders. Siden 1999 har han været koncernchef for Campina.

Arlas topchef Åke Modig rykker således ned i Arla-hierarkiet, men det er han tilsyneladende ikke ked af:

»Man kan ikke have et så stort andelsselskab uden en stærk person som leder. Justinus Sanders er en perfekt leder for det nye selskab. Han er 11 år yngre end mig, og det er et ekstra plus med en ung leder,« siger 59-årige Åke Modig afværgende.

Hovedkontoret i København får 50 ansatte. Hverken Arlas nuværende hovedsæde i Århus eller Campinas i Zaltbommel er valgt.

Arla forklarer det med, at det er vigtigt for den nye koncernledelse at ligge nær en stor, international lufthavn for at kunne komme hurtigt rundt i verden.

Og her er København den ideelle placering. Størstedelen af de administrative funktioner vil fortsat være placeret i Arlas hovedkontor i Viby, i Stockholm og i Zaltbommel i Holland.bso@berlingske.dk

abild@berlingske.dk

sow@berlingske.dkwww.arlafoods.com www.campina.com