Krugman: Obama bør trykke billiondollarmønt

Det kan lyde som taget ud af Anders And eller The Simpsons, men Præsident Obama kan faktisk undgå endnu en lang og rodet forhandling om gældsloftet ved et simpelt trick.

Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: PAUL J. RICHARDS
Barack Obama kan trykke en mønt med en værdi på 1 billion dollar, sætte den i banken og vupti, så er USA's balance styrket og debatten udskudt.

Det kan lyde som fiktion, men den kendte amerikanske økonom, professor ved Princeton og klummeskriver Paul Krugman anbefaler i en klumme i New York Times Præsident Barack Obama at overveje muligheden alvorligt.

- Bør Præsident Obama være parat til at trykke en enbilliondollarmønt, hvis Republikanerne prøver at presse USA ud i en bankerot? Ja, så absolut. Han vil stå over for et valg mellem to alternativer: Et der er fjollet men gavnligt, og et der er lige så fjollet men både ondt og katastrofalt, skriver Paul Krugman i en ny kommentar, der kommer som opfølgning på en lignende i sidste uge.

Debatten om den unikke mønt er startet efter den foreløbige aftale om den finansielle afgrund, der har udskudt en endelig aftale til 1. marts. Samtidig løber USA dog ind i sit gældsloft. Republikanerne har truet med at lade USA gå bankerot i forbindelse med disse forhandlinger, for at få deres ønskede politik igennem.

Den trussel har bragt et lidet kendt og noget outreret juridisk smuthul i fokus. En lov, der originalt blev lavet for at gøre finansministeret i stand til at trykke samlermønter, giver finansministeriet ret til at trykke mønter af platin med værdier, som finansministeriet selv vælger. At lave en mønt med en værdi på en billion dollar vil løse gældsloftsproblemet uden at påvirke realøkonomien.

- Det er let at sige, at vi ikke skal lede efter tricks, men sætte os ned som seriøse mennesker og håndtere vores problemer. DEt lyder fornuftigt, hvis man har levet på månen de sidste fire år. Kigger man på virkeligheden i vores politiske system, specielt blandingen af kynisme og vanvid der karakteriserer republikanerne i Repræsenternes Hus, er den til grin. Langt mere end ideen om mønten, skriver Paul Krugman.

Han foreslår som eftertanke, at republikanernes leder i Repræsentaternes Hus John Boehners ansigt får lov til at pryde mønten.

- Fordi uden ham og hans kolleger, ville det ikke være nødvendigt, afslutter Paul Krugman.

/ritzau/FINANS