Kinesisk statsbank bør lokkes til Danmark

Mens kinesiske statsbanker giver milliardkreditter til opkøb i bl.a. Sverige og Tyskland, kører toget forbi os. Regeringen bør lokke kinesisk storbank til Danmark, mener Danish Chinese Business Forum.

Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix. Mens kineserne har svært ved at få øje på Danmark og mulige investeringsemner, går det langt bedre for vores naboland Sverige. Bl.a. har en kinesisk investor købt bilfabrikken Volvo, som den kinesiske premierminister Wen Jiabao besøgte i den forbindelse sidste år.
Læs mere
Fold sammen

Med store milliardkreditter og investeringer i virksomheder og byggeprojekter tordner Kina frem i Europa, især Tyskland, Storbritannien og Frankrig, men også i Sverige.

Kinesiske statsejede banker med enorme valutareserver i ryggen bliver i stigende grad vigtige som långivere både i den vestlige verden og i mange udviklingslande. I Afrika, Asien og Latinamerika har Kina, dvs. China Development Bank (CDB) og The Export-Import Bank of China, allerede tilsammen passeret Verdensbanken målt på udlån.

Men i Danmark er der indtil videre kun meget få og små kinesiske investeringer og banklån. Blandt de mest kendte er den kinesiske vindmølleproducent Titan Wind Energys køb af Vestas’ tårnfabrik i Varde sidste år, en handel som blev offentliggjort i forbindelse med det kinesiske præsidentbesøg i Danmark.

Danmark ligger således på en sidsteplads på en liste over 20 europæiske lande, hvor Kina har investeret. Det viser en opgørelse over årene 2000-2009.

Men det må der laves om på, mener generalsekretær i Danish Chinese Business Forum, Tom Jensen.

»Jeg vil tage sagen op med handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr (SF). Og jeg vil opfordre ministeren til at skubbe til kineserne med henblik på, at den kinesiske storbank China Development Bank opretter et repræsentationskontor i København. Hun må også gå til sin kinesiske ministerkollega for at få gjort større kinesiske virksomheder opmærksomme på, hvilke gode investeringsmuligheder der ligger i Danmark,« siger generalsekretæren.

Chefen for Danish Chinese Business Forum finder det vigtigt, at storbanken etablerer sig i København for at kunne hjælpe kinesiske virksomheder og sondere investeringsmulighederne for dem i Danmark.

Ja til Kina

Handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr medgiver vigtigheden af at tiltrække flere kinesiske investeringer til Danmark.

»Tom Jensen og jeg er helt på linje, når det drejer som om vigtigheden af at tiltrække kinesiske investeringer til Danmark. Det er en af de mest oplagte veje til vækst og arbejdspladser herhjemme, når udenlandske virksomheder etablerer sig hos os og i krisetider overtager lukningstruede virksomheder. Det så vi, da kinesiske Titan Wind Energy overtog Vestas’ tårnfabrik i Varde og reddede 120 arbejdspladser,« siger handels- og investeringsministeren.

Svenskerne har haft succes med at tiltrække kinesiske banker og investeringer. Den børsnoterede Bank of China, der ejermæssigt er kontrolleret af regeringen i Beijing, åbnede i august kontor i Stockholm. Svenske Volvo Car Corp. blev i 2010 købt af kinesiske Zhejiang Geely Holding Company fra Ford. Og China Development Bank, en af verdens største udviklingsbanker, har netop givet et lån på 6,9 milliarder danske kroner til Volvo med henblik på refinansiering af den kinesisk-ejede bilproducents eksisterende lån.

»Svenskerne er meget mere målrettede for at få Kina til at investere. Danskerne har ikke været gode nok til at få kineserne til at interessere sig for Danmark. Derfor må den danske regering nu gøre noget,« siger generalsekretær Tom Jensen fra netværks-og lobbyorganisationen Danish Chinese Business Forum.

Han peger på, at svenske »Invest Sweden« har været langt mere aktive end »Invest in Denmark«, der er Danmarks investeringsfremmeorganisation under Udenrigsministeriet til at gøre et fodarbejde for at gøre større kinesiske virksomheder opmærksomme på, hvilke investeringsmuligheder der ligger i Danmark.

»Sverige har mange flere folk i Kina til at gøre den slags fodarbejde. Invest in Denmark har fem-syv personer i Kina, mens svenskerne har over det dobbelte,« siger Tom Jensen fra Danish Chinese Business Forum.

Et problem, han peger på, er, at Invest in Denmark, der har kontor i Shanghai, ikke alene kan koncentrere sig om at markedsføre Danmark i Kina, men må tage sig af hele Sydøstasien.

Handels- og investeringsministeren betegner imidlertid 2012 som et godt år for kinesiske investeringer i Danmark, men kan godt se fordelene ved udenlandske bankers mellemkomst.

»Invest in Denmark afventer sammentælling af årsresultatet. Men jeg tør godt sige, at 2012 tegner til et godt år, hvor flere end ti kinesiske virksomheder har etableret sig i Danmark i samarbejde med Invest in Denmark. I den indsats kan store internationale banker bestemt spille en rolle, og det er både jeg og Invest in Denmark meget opmærksomme på,« siger Pia Olsen Dyhr.

Den statsejede kinesiske udviklingsbank CDB har allerede et øje på mulighederne i Danmark eller rettere sagt Grønland. CDB er således den i øjeblikket mest sandsynlige långiver til et stort jernmineprojekt 150 km fra Nuuk, som mineselskabet London Mining efter alt at dømme får grønt lys til fra de grønlandske myndigheder senere på året. Jernmineprojektet vil kræve en anlægsinvestering på 13-14 milliarder kroner.