Kineserne satser på forskning og vindmøller

Genforskningsgiganten BGI har investeret ti mio. dollar i et europæisk hovedsæde i København.

Én af verdens førende virksomheder inden for genforskning - BGI fra Beijing - åbnede i 2010 sit europæiske hovedsæde i København under DenmarkChina Economic & Trade Cooperation Forum. BGI Europes forskningscenter eller Research Lab er med sine 10 maskiner Europas største. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dennis Lehmann

Kineserne er i fuld gang med at flyve verden rundt og blandt andet opkøbe europæiske virksomheder. Men under rundflyvningen har kineserne svært ved at få øje på Danmark, ja, de går nærmest i en bue uden om Danmark.

I forsommeren 2010 havde de i Udenrigsministeriet armene højt oppe, da det blev meddelt, at den kinesiske biotekvirksomhed og genforskningsgigant Beijing Genomics Institutes, BGI, ville investere ti mio. dollar og ansætte mellem 20 og 50 mennesker. Næste skridt ville blive yderligere 50-100 ansættelser.

»Virksomheden har i dag omkring 100 ansatte i Europa, heraf 10-15 i Danmark. Og de ti millioner dollar er investeret,« oplyser BGIs marketing- og kommunikationschef Catherine Gao.

Det var Invest in Denmark, som er Udenrigsministeriets organsation til fremme af investeringer i Danmark, der spillede hovedrollen i BGIs valg af Danmark som hovedsæde for sine europæiske aktiviteter.

17. maj 2010 var der 100 kinesiske erhvervsfolk, Kinas handelsminister og 20 af hans højest rangerende embedsmænd i København. De gav hånd til danske embedsmænd fra Udenrigsministeriet og daværende udenrigsminister Lene Espersen (K). Sceancen blev kaldt intet mindre end et historisk øjeblik for dansk erhvervsliv.

Håb om kinesisk døråbner

Den fornemme åbningsceremoni blev holdt i begyndelsen af marts 2012. Blandt deltagerne var handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr (SF) og professor og medstifter og formand for BGI, Huanming Yang.

»Jeg håber, at tilstedeværelsen af en organisation som BGI vil hjælpe med at åbne andre udenlandske investorers øjne for Danmark, specielt kinesiske investorer,« sagde Pia Olsen Dyhr i sin tale.

BGI-investeringen er en af de mere sjældne. I de seneste omkring ti år er det kun i mindre grad lykkedes Danmark at få del i Kinas investeringsboom uden for Kinas grænser. Det er lige fra Europa til USA, Afrika og Asien. En opgørelse fra netværksorganisationen Danish Chinese Business Forum viser, at der i dag er 40 kinesiske virksomheder, der er repræsenteret eller etableret i Danmark, mens der er over 200 i Sverige.

»En del af de 40 kinesiske virksomheder i Danmark er skuffevirksomheder, som ikke er blevet udviklet endnu. Spørger man det officielle Kina, er det kun mellem ti og 15 virksomheder, hvor der virkelig er arbejdspladser. Jeg har ikke noget tal på, hvor mange arbejdspladser der sammenlagt er på kinesiskeejede virksomheder i Danmark. Derfor er det vigtigt at få tiltrukket nogle investeringer fra store statslige og private kinesiske virksomheder og flagskibe, så Danmark kommer på landkortet i Kina. Det vil blåstemple os som investeringsland for kinesere, for så følger andre efter,« siger generalsekretær Tom Jensen fra Danish Chinese Business Forum.

En af de succesrige kinesiskejede virksomheder i Danmark er Envision, der har omkring 35-40 danske ingeniører.

»Det er godt. Den slags arbejdspladser skulle vi bare have nogle flere af,« siger Tom Jensen.