Kinesere satser stort på norsk vandgigant

Det kinesiske investeringsselskab Reignwood Group har investeret rundt regnet en milliard norske kroner, cirka 750 millioner danske kroner, i kildevandsfirmaet Voss. Nordmændene får dermed en tiltrængt pengeindsprøjtning til den blødende bundlinje.

Et glas med vand. FOTO: Iris. Fold sammen
Læs mere

Pengene har fosset ud af virksomheden i næsten to årtier.

Det norske selskab Voss, som sælger norsk kildevand på designerflasker, har således tabt i omegnen af 440 millioner danske kroner siden 1998. Men nu er der hjælp på vej fra den anden side af kloden.

Voss får nemlig nye hovedejere, idet det kinesiske investeringsselskab Reignwood ifølge Dagens Næringsliv poster omkring 750 millioner danske kroner i den hårdt pressede kildevandsgigant. Og det glæder firmaets norske stiftere.

»Det er helt fantastisk,« lyder det fra 41-årige Christopher Harlem, som tilbage i 1998 etablerede virksomheden sammen med sin barndomsven Ole Christian Sandberg.

Livsværk til salg længe

Mod slutningen af 1990'erne satsede Harlem og Sandberg stort på virksomheden, som de postede cirka 230.000 kroner i til at begynde med. Siden har Christopher Harlem bidraget med omtrent 30 millioner kroner i frisk egenkapital.

Men de to norske kildevandsmoguler har altså ikke været i stand til at drive en lønsom forretning som eksportører af luksusvand. Virksomheden har således været til salg i over et år.

Selv om firmaets salgsrådgiver, den amerikanske storbank Goldman Sachs, angiveligt har haft de nye kinesiske ejere på krogen siden i sommer, faldt aftalen om den massive kinesiske investering først på plads i begyndelsen af 2016.

»Det var vigtigt for os at finde en samarbejdspartner og strategisk aktør inden for drikkevareindustrien, som kan bringe Voss-brandet ind på nye markeder,« forklarer Rune Fløgstad, administrerende direktør i Selvsaag Invest, som ejer store dele af aktierne i kildevandsselskabet.

Kinesisk kvantespring

Og netop drikkevareindustrien er ikke fremmed land for det kinesiske Reignwood.

Mens investeringsselskabet har postet penge i mange forskellige brancher i løbet af de senere år, er de særligt vokset frem som distributør og rettighedsindehaver af den populære energidrik Red Bull på det kinesiske marked.

Den erfaring skal kineserne nu bruge til at overbevise en voksende kinesisk middelklasse om, at luksuskildevand på cylinderformede flasker er en fornuftig ting at bruge sine sparepenge på.

Efterspørgslen på europæiske fødevareprodukter er i de senere år vokset massivt i Kina, og Reignwoods ejer, Changchai Ruayrungruang skriver i en e-mail til Dagens Næringsliv, at de har massive ambitioner med opkøbet af Voss.

Venter overskud

Opkøbet kan sågar gå hen og vende det norsker selskabs blødende bundlinje til en rentabel forretning for nordmændene. Det spår i hvert fald Rune Fløgstad.

»Selv uden vores nye ejere forventede vi at fordoble salget i løbet af to til tre år. Nu kommer vi så tilmed til at gå ind på det store kinesiske marked, så vi tror på, at det kan blive et kvantespring for os,« siger han.

Årevis med underskud i forretningen viste sig mest tydeligt under Finanskrisen i 2008, hvor salget af kildevand til USA stagnerede. Siden er det gået bedre for Voss, som i 2014 sikrede sig et beskedens overskud på driften før afskrivninger i 2014. Og snart er der sorte tal over hele bundlinjen, håber Rune Fløgstad.

»Vi har en betydelig vækst, og det er en vigtig bekræftelse for os selv og for omverdenen, at selskabet er begyndt at vise lønsomhed,« siger han.