Astronaut har dansk vandpumpe med i håndbagagen

Når Andreas Mogensen i morgen sendes afsted mod rumstationen ISS har han danske Auqaporins vandrensningsmembran med. Membranen skal rense stationens drikkevand, og går alt efter planen kan membranen potentielt set være med til at forlænge rumstationens levetid.

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen besøger virksomheden Aquaporin og bliver vist rundt af administrerende direktør Peter Holme Jensen. Virksomheden har udviklet en membran, der kan rense spildevand, og som er med i rumraketten, når den første danske astronaut bliver sendt ud i rummet onsdag. Her skal Andreas Mogensen teste membranerne på den internationale rumstation. Sted: Aquaporin, Ole Maaløes Vej 3, 2200 København N. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

»Lige nu ligger den sikkert i Andreas Mogensens håndbagage,« siger Aquaporins administrerende direktør Peter Holme Jensen og hentyder til en vandrensningspumpe på størrelse med en akvariepumpe.

Den danske virksomhed Aquaporin har udviklet et biokemisk filter af proteinkodede membraner, der kan rense spildevand. Proteinerne udvælges og sammensættes specifikt efter hvilke stoffer det skal frasortere, og på rumstationen er der tale om et særlig besværligt komponent, der på grund af vacuumet i rumstationen samler sig i drikkevandet.

Vandrensningsmembranen er blevet testet på land, og Aquaporin sender i morgen de tre første pumper afsted for at teste dem i rummet. Det er den danske astronaut Andreas Mogensen, der skal stå for at foretage testen på rumstationen, og vandprøverne forventes at være tilbage på jorden om tre til fire måneder.

»Hvis resultaterne i rummet er lige så gode, som dem vi har lavet i vores eget laboratorie, kan teknologien potentielt set være med til at forlænge rumstationens levetid. Det forurenede vand er et stort problem for missionen, og det ser ud til, at vi er de eneste, der har en teknologi, der kan filtrere netop dette stof,« siger Peter Holme Jensen.

Aquaporin har indgået en aftale med NASA om at udføre tre runder af eksperimenter, hvor den første sendes afsted i morgen.

Finans TV: Dansker tager dansk miljøteknologi med i rummet