It-millionær raser mod dansk domænehaj

Trafiktyveri. Dansk domænehaj har indkøbt 100 domæner, der kun adskiller sig fra kendte danske virksomheder med en stavefejl..

Stavefejl kan være guld værd for domænesnyltere.

Skrives der for eksempel belletnet.dk i stedet for billetnet.dk, ryger den potentielle billetkunde i stedet ind på en hjemmeside registreret af marketingsvirksomheden Berg & West Danmark ApS på Frederiksberg.

- Du må godt citere mig for, at folkene bag den her virksomhed er nogle kujonagtige idioter, siger Morten Wagner. Hans virksomhed Freeway.dk er en af dem, der har fået domænenavne efterlignet af Berg & West Danmark A/S. Både Freway.dk og Dayting.dk sender brugeren videre til en side, hvor indtastning af personlige oplysninger efter sigende giver adgang til at vinde 10.000 kroner.

- Det var noget, vi gjorde før i tiden, da det var fuldt ud lovligt. Alle gjorde det, og så tænkte vi, at det var en måde at skabe trafik på, siger Brian Westergaard partner i Berg & West Danmark A/S.

Firmaet har registreret omkring 100 domænenavne, hvor kun en stavefejl adskiller dem fra kendte danske domænenavne.

Eksempelvis 'jobendex.dk' og 'freway.dk'. Brian Wester-gaard erkender, at domænenavnene stjæler trafik fra de virksomheder, de efterligner.

- Et eller andet sted er det da ikke helt okay. Men hvis jeg skal forsvare det lidt, så henviser vi jo ikke til konkurrerende sider. Vi sender bare brugeren hen til en konkurrence, siger Brian Berg. Han slår fast, at virksomheden ikke længere benytter sig af domænesnylteri, og at der arbejdes på at lukke siderne.

En stikprøvekontrol viser dog, at langt størstedelen af de fejlstavede domænenavne stadig er aktive.

- Det er et rent teknisk spørgsmål. Vi arbejder på det og i løbet af et par uger skulle de være lukket, siger Brian Westergaard.

Mangler hår på brystetMorten Wagner mener dog ikke, at fremgangsmåden kan forsvares.

Han er ikke i tvivl om intentionerne og kalder det et udtryk for virkelig ussel forretningsmoral.

- Det er jo fuldstændig ligegyldigt, om de er ved at lukke det ned. Det handler om, hvorfor de gjorde det til at starte med. Åbenbart har de ikke hår nok på brystet til at drive en ordentlig virksomhed, siger Morten Wagner og fortsætter:

- Det er svært at komme efter de her tarvelige typer. Den fri konkurrence skal jo samtidig sikres, og det begrænser mulighederne, siger han.

Domænenavne, der består af en stavefejl, kaldes også for typosquatting.

Det er en sammentrækning af de engelske ord for stavefejl (typo) og husbesættelse (squatting) og i princippet ikke ulovligt.

DK-Hostmaster, der administrerer alle domænenavne med endelsen .dk, har dog mulighed for at suspendere oplagte eksempler på typosquatting.

- Det springende punkt er, at det er fuldstændig lovligt at oprette et domænesnylter-navn. Vi kan først gribe ind, hvis indehaveren af det oprindelige domænenavn klager, siger kommunikationschef Lotte Seheim fra DK Hostmaster.

Suspensionsreglen trådte i kraft den 1. juli, og siden har antallet af klager rundet 200. Domænenavne kan dog kun suspenderes enkeltvis, og kun hvis indehaveren opfylder visse kriterier.

Siden de nye regler trådte i kraft har DK-Hostmaster modtaget klager over 209 domænenavne. 35 er under behandling, 30 er blevet afvist og i 44 sager er der indgået forlig. De resterende 110 sager er endt med suspendering af snylterens domænenavn.

Læs også: Danske Bank og De Gule Sider vinder over domænehaj

Slip nemt af med domænesnyltere