Fejltastning på nettet - kreativitet eller nasseri?

Minikronilk.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

DK Hostmaster indfører ny regel, der gør livet lidt sværere for domænesnyltere.

De seneste måneder har Dansk Internet Forum (DIFO), der fastlægger reglerne for domænenavne under .dk, modtaget et stigende antal henvendelser fra privatpersoner og firmaer, der føler sig krænket, fordi andre har lagt sig tæt op ad deres domænenavn og varemærke. Fænomenet kaldes typosquatting (typo = fejltastning, squatting = husbesættelse) og handler om, at nogen systematisk registrerer domænenavne, der på nær et bogstav eller to, ligner et domænenavn, der allerede eksisterer.

Hvis en domænesnylter for eksempel registrerer dk-hostmoster.dk, vil kunder, som kommer til at skrive forkert, blive sendt til en anden end dk-hostmaster.dk's hjemmeside. På den måde tjener domænesnylteren penge, når kunder taster forkert og kommer et "forkert" sted hen.

Hvor tæt må et domænenavn ligge op ad et allerede eksisterende domænenavn og hvem skal bestemme, om og hvornår det er for tæt på?

De spørgsmål stillede DIFO på en offentlig høring i sidste måned og tilbagemeldingen var klar: Gør noget over for domænesnylterne! Derfor har DK Hostmaster pr. 1. juli 2007 indført en ny regel for eventuel suspension af et typosquatting-domænenavn.

Reglen betyder, at den, der har brugsretten til et givent .dk domænenavn kan klage til DK Hostmaster, når man føler sig stavet for tæt på. Derudover skal følgende tre kriterier være til stede, for at vi kan gribe ind:

1. En fejltastning skal føre til, at internetbruger, der søger den krænkedes domænenavn, kommer ind på typosquat-domænets hjemmeside.

2. Typosquatteren har hverken navne-, vare- eller andre kendetegnsrettigheder til det anmeldte domænenavn.

3. typosquatteren skal have foretaget flere registreringer af domænenavne på samme måde.

Hvis man ønsker at klage over et fejltastnings-domænenavn og selv er indehaver af brugsretten til det "rigtige" domænenavn kan man klage til DK Hostmaster på suspension(a)dk-hostmaster.dk. Herefter undersøger vi sagen og afgør, om den bør føre til suspension af fejltastnings-domænenavnet.

DK Hostmaster behandler ikke sager, der udelukkende handler om, at andre har registreret et domænenavn, der ligner ens eget og krænker ens varemærke. Den slags sager afgøres i det uafhængige Klagenævn for Domænenavne. På www.domaeneklager.dk kan man læse, hvordan en sag, der vedrører navne- og varemærkerettigheder, foregår.

Vores nye mulighed for at suspendere fejltastnings-domænenavne vil ikke kunne forhindre internettets kreative sjæle i at finde på nye tricks. Men for nuværende mener vi at have fundet en gangbar model, der gør livet lidt sværere for domænesnylterne og lettere for privatpersoner og firmaer, der føler sig krænket samtidig med, at vi bevarer retssikkerheden for alle involverede parter.