Anmeldelser af domænesnyltere strømmer ind

Svindl. Domænesnylterne er kommet i massiv modvind. Efter blot en uge med nye suspensionsregler er der nu taget hul på 36 sager mod svindlerne.

Fra 1. juli i år blev der indført en ny suspensionsregel, som er rettet mod såkaldte domænesnyltere. Det er personer som systematisk registrerer domænenavne, der lægger tæt op ad allerede eksisterende kendte domænenavne og lukrerer på netbrugeres stavefejl.

De nye suspensionsregler gør det i midlertidigt vanskeligere at være domænesnylter her i landet. For nu kan alle, der føler sig krænket af domænesnyltere, anmelde disse personer til DK Hosmaster, som administrerer dk-domænet og ejes af Dansk Internet Forum (DIFO).

På en uge har virksomheden modtaget 36 anmeldelser af domænesnyltere og allerede nu er godt en håndfuld domæner blevet suspenderet.

- Med 36 sager i løbet af den første uge, må vi konstatere, at vores ejer, Dansk Internet Forum (DIFO) traf en rigtig beslutning ved at indføre den nye suspensionsregel, siger DK Hostmasters administrerende direktør, Per Kølle.DK Hostmasters nye suspensionsregel domænesnyltere eller typosquatting, som fænomenet også bliver kaldt, betyder, at den, der har brugsretten til et givent .dk domænenavn kan klage til DK Hostmaster, når der er mistanke om, at personer spekulerer i et domænenavn.

Der er tre kriterier, som skal være til stede, før DK Hostmaster griber ind og suspenderer domænet.

For det første skal domænenavnet ligge så tæt op af virksomhedens domæne, at en fejltastning kan føre til, at en internetbruger ender på typosquat-domænets hjemmeside. For det andet skal den anmeldte domænesnylter, hverken have navne-, vare- eller andre kendetegnsrettigheder til det anmeldte domænenavn. Og til sidst vil det blive undersøgt om domænesnylteren har foretaget flere registreringer af domænenavne på samme måde.

Er disse tre kriterier til stede, vil det anmeldte domæne sandsynligvis blive suspenderet.

Den anmeldte har dog 72 timer til at forklare sig. Har vedkommende en god begrundelse, som eksempelvis, at vedkommende har en butik eller et varemærke af samme navn, vil domænet ikke blive suspenderet

- Af de anmeldelser, vi har modtaget indtil videre, har ingen haft en god begrundelse og der har helt klart været tale om spekulation. Vi har allerede suspenderet en håndfuld domæner, forklarer kommunikationsdirektør i DK Hostmaster, Lotte Seheim.

Et af det suspenderede domæner var blandt andet postdanermark.dk, der jo ligger mistæmkeligt tæt op ad postdanmark.dk.