Insider-anklaget fremfører gult bevis

Det første retsmøde i insider-sagen i Finansforbundet bragte ikke endegyldige beviser for, om den tidligere medarbejder har begået ulovligheder.

Et gult stykke papir med skriblerier på fik i går en vigtig rolle i det første retsmøde i insider-sagen mod en tidligere, nu bortvist medarbejder i Finansforbundet.

Men sagens hovedspørgsmål er stadig i klemme mellem påstande fra den tidligere ansatte og Finansforbundets formand Allan Bang.

Den tidligere ansatte, NN, er tiltalt for ulovligt at have sikret sig en gevinst på 1,3 mio. kr. ved at bruge intern viden til at handle aktier i RealDanmark forud for fusionen med Danske Bank i efteråret 2000.

Bagmandspolitiet, som er anklager, mener, at NN allerede i august fik at vide af Finansforbundets formand Allan Bang, at der var forhandlinger i gang mellem RealDanmark og Danske Bank. Og at NN dermed kunne regne ud, at RealDanmark-aktier ville være en rigtig god investering.

Allan Bang havde fået oplysningerne på en tur til Singapore i august af Knud Grøngaard, et medarbejdervalgt bestyrelsesmedlem i RealDanmark, som kendte til de tilnærmelser, Danske Bank havde gjort mod RealDanmark i august måned. Ifølge Allan Bank gav han oplysningerne videre til sin betroede og nære medarbejder NN, da han kom hjem, enten den 28. eller den 29. august 2000.

NN bestred i går, at han overhovedet fik oplysningen. Han bestred i øvrigt også, at han overhovedet var en nær medarbejder til Allan Bang. Hans forklaring var, at han allerede i juni den sommer under en ferie i Skagen på et gult stykke papir havde nedfældet sin investeringsstrategi om netop at købe RealDanmark-aktier for et beløb på 1,5-2 mio. kr. Fordi de var billige, og fordi der var så mange fusionsrygter, som enten ville drive kursen i vejret eller ende med en fusion og dermed formodentlig en aktiegevinst.

Til støtte for NN vidnede en af hans bekendte, som på samme ferie i Skagen ifølge eget udsagn havde set det gule stykke papir, og han kunne huske, at det handlede om RealDanmark-aktier. Bagmandspolitiet fik til gengæld støtte fra Allan Bang, som fortalte, at han havde informeret NN om fusionsforhandlingerne. Både da de var på et indledende stadie i slutningen af august, og da de i slutningen af september så ud til at ende med et ægteskab.

Torsdag den 31. august, få dage efter at Allan Bang påstår, at han orienterede NN første gang, købte NN 1.500 stk. aktier i RealDanmark til kurs 237,94, i alt en handel til godt 357.000 kr.

Den 29. september, igen få dage efter at Allan Bang angiveligt orienterede ham om, at fusionen sandsynligvis ville blive til noget, købte NN yderligere 6.000 stk. til kurs 263,95 - en samlet handel på næsten 1,6 mio. kr.

NNs forklaring på de to køb er, at det ene faldt kort tid efter RealDanmarks regnskabsfremlæggelse.

Det andet faldt få dage efter den danske folkeafstemning om euroen, som fik de danske aktier til at falde.