Højt spil på ny aktiebørs

First North. Aktiekursen har udviklet sig vidt forskelligt for de ni danske virksomheder, der har været noteret på handelspladsen First North siden årsskiftet.

Aktionærerne på den nye nordiske minibørs First North deltager i et spil med høj risiko. De har haft chancen for at score den store gevinst, men også risiko for at tabe mange penge. Kursen har udviklet sig vidt forskelligt for de ni danske virksomheder, der har været noteret på First North siden nytår, fremgår det af en sammenligning udført af ErhvervsBladet.

Gourmetbryggeriet har klaret sig bedst med en kursstigning på 54,9 procent, mens virksomheder som Lübker Golf, NanoCover Scandinavia og Zepto Computer alle har klaret sig bedre end C20-indekset med stigninger på mere end 12 procent. Totalindekset er i samme periode steget med cirka 14 procent i 2007.

Til gengæld har aktie-kursen på fem virksomheder udviklet sig negativt. Bundskraber er it-virksomheden Wirtek, der har fået barberet 22,3 procent af aktiekursen.

Ikke overrasketChief Dealer Mads H. Zink fra afdelingen Equity Sales & Trading, Danske Bank, er ikke overrasket over den store spredning på First North:

- Det er overvejende privatkunder, der handler på First North. Vi ser ofte at de handler den samme vej - alle køber hvis nyhedsflowet er positivt, og alle sælger hvis nyhedsflowet er negativt - derved de store udsving. Privatkunder handler modsat institiutionelle mere efter momentum end valuation (vurderinger bag pris-fastsættelsen af aktien, red.).

Han peger derudover på, at den lave likviditet på First North gør, at der ikke skal så meget til at påvirke aktiekursen i positiv eller negativ retning.

Derudover er samtlige virksomheder først nynoterede: - Usikkerheden er altid større for et nyt selskab, hvor man ikke har en lang historik og et dybdegående kendskab, siger Mads H. Zink.

Adm. direktør Jan Ovesen, Københavns Fondsbørs, medgiver, at spredningen er stor på First North: - Større spredning giver også mulighed for store gevinster, og de fleste investorer vil gerne tjene mange penge. Det kan være en fordel for First North.

Siden nytår er antallet af noterede danske virksomheder på First North fordoblet. Største nye virksomheder er Jobindex, der blev noteret i juni med en markedsværdi på 600 mio. kr. Hidtil har de noterede virksomheder haft en værdi på mindre end 200 mio. kr.