Grækenland risikerer total fallit

Hvis Grækenland ikke betaler sit afdrag til IMF 30. juni, risikerer landet at gå fuldkommen fallit.

Foto: ANGELOS TZORTZINIS.
Læs mere
Fold sammen

Dermed kan en betaling på kun halvanden milliard euro ud af en samlet statsgæld på over 300 milliarder ende med at vælte hele spillet.

Det skyldes, at landets allerstørste kreditor, redningsfonden EFSF, har ret til at opsige hele sit lån til øjeblikkelig indfrielse, hvis Grækenland kommer bagud med så meget som en eneste betaling til IMF.

Det antydede EFSFs direktør, Klaus Regling, da han torsdag eftermiddag ankom til Eurogruppens møde i Bruxelles.

»Vores udlån er forbundet med IMF; hvis der ikke betales til IMF, er det en betalingsstandning, og vi har den valgmulighed at fremskynde vores lån«, sagde Regling ifølge et tweet fra lederen af Financial Times' Bruxelles-redaktion, Peter Spiegel.

Klaus Regling sigter formentlig til to bestemmelser i den store låneaftale mellem EFSF og Grækenland, som blev underskrevet i december 2012. Aftalen opregner en række situationer, som vil berettige EFSF til at opsige hele sit lån og kræve det indfriet øjeblikkeligt. To at de situationer som er beskrevet i aftalen er, hvis Grækenland ikke betaler forfaldne beløb til en EU-institution, til IMF eller til andre, som yder landet økonomisk støtte - eller hvis Grækenland generelt holder op med at betale af på sin statsgæld.

Der vil dog formentlig gå noget tid efter 30. juni, før EFSF vil kunne bruge bestemmelsen og opsige sit lån. Der skal nemlig først være en officielt erklæret restance - "default" - og IMFs procedurer betyder, at det tidligst vil ske efter fire uger, når IMFs direktør skal informere fondens bestyrelse om, at man ikke har modtaget en forfalden betaling.

Låneaftalen siger ikke, at EFSF er tvunget til at opsige lånet; det er kun en mulighed. Om muligheden vil blive brugt, er i sidste ende et politisk spørgsmål, eftersom EFSF - der forvaltes af den nye redningsfond ESM - er oprettet af eurolandene i fællesskab.

EFSF er Grækenlands største kreditor med et samlet tilgodehavende på 130,9 milliarder euro.