Investorer splittet om græsk løsning eller bankrot

43 pct. venter, at der kommer en løsning, 42 pct. venter en statsbankerot, mens 15 pct. venter, at Grækenland må træde ud af euroen. Sådan fordeler svarene på spørgsmålet om Grækenlands fremtid sig i en undersøgelse, som Bank of America Merril Lynch, en investeringsbank under Bank of America, har foretaget blandt 167 investorer.

Foto: PAUL HANNA. A Greek flag flutters near the Parthenon temple atop the Acropolis hill in Athens June 18, 2015. Hopes of a breakthrough at Thursday's gathering of European finance ministers, once seen as the last opportunity for an agreement, looked increasingly remote. REUTERS/Paul Hanna
Læs mere
Fold sammen

Hos Nordea er man enig med den del af investorerne, som forventer en løsning, om end det i Nordeas øjne næppe bliver til andet end en lappeløsning.

- Men det vil stadig være nok til, at markederne vil drage en lettelsen suk og sende aktierne op, siger Tine Choi Danielsen, seniorstrateg i Nordea.

Ifølge Nordea tegner undersøgelsen et billede af, at investorerne langt fra er forberedte, hvis det skulle komme til et græsk exit. Tine Choi Danielsen vurderer på den baggrund, at der derfor vil forekomme endnu største aktiekursfald end hidtil set, hvis det ender med, at Grækenland forlader euroen.

- Vi forventer, at aktierne sætter sig 10-15 pct., hvis det ender med både bankerot og exit. Trods den stigende risiko fastholder vi vores 5 pct. overvægt i aktier, siger hun.

Seniorstrategen understreger dog, at en græsk misligholdelse i forhold til den Internationale Valutafund (IMF) ikke automatisk udløser en konkurs i forhold til EU.

- Den europæiske redningsfond European Financial Stability Facility (EFSF) fastslår i sine regler, at i tilfælde af en overskridelse eller misligholdelse i forhold til IMF, kan EFSF kræve gælden indfriet per dags dato, men også at man ikke er tvunget til det. Sagt med andre ord, er det en politisk beslutning i EU, hvorvidt man vil betragte Grækenland som bankerot, forklarer Tine Choi.

Bank of America Merril Lynch undersøgelse bygger på svar fra 167 investorer med i alt 437 mia. dollar under forvaltning.