Fortsat sløj vækst og inflation i euroland

- En vækst på 0,3 pct. er bestemt ikke noget, man bliver blæst bagover af - og tidligere ville det være blive kaldt sløjt.

Foto: DADO RUVIC
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sådan karakteriserer Las Olsen, der er Danske Banks cheføkonom, den økonomiske vækst i eurozonen, der netop i tredje kvartal landede på en stigning på 0,3 pct. i en foreløbig opgørelse i forhold til kvartalet før, viser tal fra Eurostat.

- Men som verden ser ud i dag, er det faktisk til den gode side og højt nok til, at der fortsat er faldende arbejdsløshed i Europa. Tallene bekræfter, at opsvinget stadig er i gang i Europa, lige som det er i Danmark. Arbejdsløsheden er fortsat så høj, at det kan fortsætte i samme tempo et år eller to endnu, men også i euroområdet vil der være stadig flere områder og brancher, der mangler kvalificeret arbejdskraft. Så med mindre andet ændrer sig, vil væksten i længden skulle være lavere, end den er nu, lyder det fra Danske Banks cheføkonom i en kommentar.

Rasmus Gudum-Sessingø, der er seniorøkonom i Handelsbanken, er lidt skuffet over væksten, da han havde set mulighed for en lille stigning.

- Således var der heller ikke her de store tegn på, at brexit-resultatet i juni har sat en bremse på væksten. Overordnet fastholder væksten i euroområdet således det moderate (til beskedne) tempo fra de seneste to år, og nok så interessant så var det andet kvartal i træk, at årsvæksten på 1,6 pct. var en tand højere end i USA, hvilket ellers ikke er set tidligere på den her side af finanskrisen, lyder det fra Rasmus Gudum-Sessingø i en skriftlig kommentar.

INFLATIONEN PÅ VEJ OP

Ser man på inflationen, så var den i oktober på 0,5 pct. på årsbasis. Det viser første estimat over udviklingen i måneden fra EU's statistikbureau, Eurostat. Og ifølge Jacob Graven, der er cheføkonom i Sydbank, så er det ikke set højere end i foråret 2014.

- Den Europæiske Centralbank har i de seneste år kæmpet med næb og klør for at presse inflationen op mod målsætningen på knap to procent. Alligevel vil champagnepropperne ikke springe hos ECB-direktør Draghi og co., selv om inflationen altså nu endelig er på vej op, påpeger han.

- Den stigende inflation er nemlig efter al sandsynlighed kun midlertidig. Den skyldes primært, at de faldende energipriser i slutningen af 2015 i øjeblikket falder ud af inflationsberegningen, der jo måler de årlige stigninger i forbrugerpriserne. Allerede i begyndelsen af 2017 vil inflationen efter alt at dømme stige igen, da energipriserne steg i begyndelsen af 2016, lyder det fra Jacob Graven.

Det ventes, at ECB på deres næste rentemøde i december vil holde renten uændret rekordlav. Samtidig venter flere og flere i markedet, at opkøbsprogrammet af statsobligationer for 80 mia. euro om måneden vil blive forlænget ud over marts 2017, hvor det stod til at løbe ud,