Fortsat sløj vækst og inflation i euroland

- En vækst på 0,3 pct. er bestemt ikke noget, man bliver blæst bagover af - og tidligere ville det være blive kaldt sløjt.

Foto: DADO RUVIC

Sådan karakteriserer Las Olsen, der er Danske Banks cheføkonom, den økonomiske vækst i eurozonen, der netop i tredje kvartal landede på en stigning på 0,3 pct. i en foreløbig opgørelse i forhold til kvartalet før, viser tal fra Eurostat.

- Men som verden ser ud i dag, er det faktisk til den gode side og højt nok til, at der fortsat er faldende arbejdsløshed i Europa. Tallene bekræfter, at opsvinget stadig er i gang i Europa, lige som det er i Danmark. Arbejdsløsheden er fortsat så høj, at det kan fortsætte i samme tempo et år eller to endnu, men også i euroområdet vil der være stadig flere områder og brancher, der mangler kvalificeret arbejdskraft. Så med mindre andet ændrer sig, vil væksten i længden skulle være lavere, end den er nu, lyder det fra Danske Banks cheføkonom i en kommentar.

Rasmus Gudum-Sessingø, der er seniorøkonom i Handelsbanken, er lidt skuffet over væksten, da han havde set mulighed for en lille stigning.

- Således var der heller ikke her de store tegn på, at brexit-resultatet i juni har sat en bremse på væksten. Overordnet fastholder væksten i euroområdet således det moderate (til beskedne) tempo fra de seneste to år, og nok så interessant så var det andet kvartal i træk, at årsvæksten på 1,6 pct. var en tand højere end i USA, hvilket ellers ikke er set tidligere på den her side af finanskrisen, lyder det fra Rasmus Gudum-Sessingø i en skriftlig kommentar.

INFLATIONEN PÅ VEJ OP

Ser man på inflationen, så var den i oktober på 0,5 pct. på årsbasis. Det viser første estimat over udviklingen i måneden fra EU's statistikbureau, Eurostat. Og ifølge Jacob Graven, der er cheføkonom i Sydbank, så er det ikke set højere end i foråret 2014.

- Den Europæiske Centralbank har i de seneste år kæmpet med næb og klør for at presse inflationen op mod målsætningen på knap to procent. Alligevel vil champagnepropperne ikke springe hos ECB-direktør Draghi og co., selv om inflationen altså nu endelig er på vej op, påpeger han.

- Den stigende inflation er nemlig efter al sandsynlighed kun midlertidig. Den skyldes primært, at de faldende energipriser i slutningen af 2015 i øjeblikket falder ud af inflationsberegningen, der jo måler de årlige stigninger i forbrugerpriserne. Allerede i begyndelsen af 2017 vil inflationen efter alt at dømme stige igen, da energipriserne steg i begyndelsen af 2016, lyder det fra Jacob Graven.

Det ventes, at ECB på deres næste rentemøde i december vil holde renten uændret rekordlav. Samtidig venter flere og flere i markedet, at opkøbsprogrammet af statsobligationer for 80 mia. euro om måneden vil blive forlænget ud over marts 2017, hvor det stod til at løbe ud,