»Resten af verden ved, at der er fremragende forskning i Danmark«

Danmark er det land i Europa, som er absolut bedst, når det kommer til bioteknologisk forskning.

Det anerkendte videnskabelige tidsskrift World View udgav for nylig en liste over lande, der var bedst til at udvikle nye videnskabelige opfindelser. Her rangerede Danmark i den absolutte top – kun overgået af USA og Singapore. Modelfoto: Iris. Fold sammen
Læs mere

Det bliver både understreget i en ny undersøgelse og på de danske universiteter, hvor bl.a. amerikanske virksomheder kommer forbi med fyldte tegnebøger i jagten på nye opdagelser.

Det anerkendte videnskabelige tidsskrift World View udgav for nylig en liste over lande, der var bedst til at udvikle nye videnskabelige opfindelser. Her rangerede Danmark i den absolutte top – kun overgået af USA og Singapore. Det gør Danmark til et attraktivt marked, når udenlandske virksomheder leder efter nye lægemidler.

Det har tidligere direktør for EpiTherapeutics Martin Bonde oplevet, da virksomheden blev solgt for 444 mio. kr. til den amerikanske virksomhed Gilead Sciences.

EpiTherapeutics udviklede lægemidler på baggrund af forskning fra Københavns Universitet og var ejet af forskerne selv og flere venture-kapitalfonde som Novo Seeds. Virksomheden undersøgte bekæmpelse af kræftsygdomme.

De rigtige vilkår er til stede

»Resten af verden er klar over, at der er fremragende forskning i Danmark, men også at de rigtige vilkår er til stede, så forskning fra universiteterne kan komme ud over rampen,« siger han.

For det er ikke tilstrækkeligt, at danske universiteter og forskere er dygtige. Hele »økosystemet« skal være til stede i forskningsøjemed, hvis et land skal gøre sig forhåbninger om at eksportere viden ud af landet. Et sådant system er langt hen ad vejen til stede i Danmark, siger Martin Bonde. Han henviser til, at amerikanerne i mange år har været begunstigede af venturefonde, der var villige til at investere i grundforskning, så det kunne danne baggrund for produktudvikling for senere at blive solgt til et firma som det, der købte Martin Bondes virksomhed.

»Den samme type fonde med risikovillig kapital er blomstret op i Danmark for cirka 15 år siden, og det har betydet meget for videreudvikling af opdagelser på universiteterne. Den videreudvikling har også været understøttet af de store danske lægemiddelvirksomheder,« siger Martin Bonde og tilføjer:

»Vi har tilmed dygtige industriforskere, der kan dække alle områderne af lægemiddeludvikling såsom test af giftighed og dyreforsøg. Alt det tilsammen skaber et godt miljø for forskning i Danmark.«

Det er netop den sammensætning, som hiver Danmark længere op på flere internationale ranglister som den seneste fra World View, siger Martin Bonde. Hvis han skal give ét godt råd til andre, der gør sig forhåbninger om at sælge opdagelser videre, er det at stå på et solidt forskningsmæssigt fundament:

»Det er learning by doing. Men jeg har stået i situationer, hvor den videnskabelige tyngde ikke var tilstrækkelig. Det kortslutter salgsprocessen.«