Fondschef ser kunstig intelligens som erstatning for medarbejdere

Den teknologiske udvikling truer de traditionelle formueforvalteres forretningsmodeller. I fremtiden kan de få konkurrence af aktører som Apple og Amazon.

Hiromichi (Hiro) Mizuno er topchef i Japans statslige pensionsfond. Her fotograferet under klimatopmødet i Paris sommeren 2017. Foto: Charles Platiau/Reuters Fold sammen
Læs mere
Foto: CHARLES PLATIAU
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Jeg tror, kunstig intelligens vil blive i stand til enten at erstatte eller forbedre formueforvalternes arbejde – specielt inden for kortsigtet trading,« siger investeringsdirektør Hiromichi Mizuno fra Japans statslige pensionsfond i et interview med Bloomberg.

Og Mizuno er ikke en hr. hvem som helst.

Han har ledet forvaltningen af den japanske pensionsfond siden 2014. Altså en fond, der bestyrer 8.800 milliarder kroner og i øvrigt anses for at være den største af sin art i verden.

»Fondsforvalterne vil blive nødt til at justere deres traditionelle forretningsmodel, investorerne vil blive mere fokuserede på det langsigtede tema, fordi den kunstige intelligens vil overtage de kortsigtede handler. Med andre ord vil investorerne skifte fokus i retning af langsigtet, bæredygtighed i sin portefølje og fokusere mere på temaer som miljø og socialt ansvar,« siger han.

Kræver fortsat mennesker

Hvis Mizuno får ret i sin spådom kan det betyde, at færre mennesker af kød og blod i fremtiden skal varetage de samme opgaver som i dag.

Det ser Mizuno dog ikke som en ulempe alene.

»Jeg ville ikke blive overrasket, hvis mange mennesker mister deres job, fordi kunstig intelligens erstatter deres rutiner. Men jeg tror også på den menneskelige klogskab. Jeg tror, langsigtet tænkning og den samfundsmæssige, ikke-talbaserede eller ikke-kvantitative information fortsat vil kræve menneskelig tolkning. Jeg tror, kunstig intelligens kan frigøre ressourcer til at gøre andre ting.«

Det betyder også, at ny aktører kan melde sig.

»Jeg ville ikke blive overrasket, hvis Google og Amazon i fremtiden blev formueforvaltere, men jeg tror i øvrigt, at der vil være mange om buddet. Jeg tager det næsten for givet, at de vil komme ind på dette marked på grund af de seneste landvindinger inden for kunstig intelligens, og de samler lige nu store mængder data om markedet.«