Fisker-konkurrent i fint selskab

Den børsnoterede amerikanske elbilproducent Tesla Motors har nu vokset sig så stor, at den bliver en del af Nasdaq 100-indekset.

Tesla Motors medstifter og topchef, Elon Musk, kan glæde sig over sin virksomheds vækst. Fold sammen
Læs mere
Foto: NOAH BERGER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sidste år gik snakken om, hvem af de fremadstormende amerikanske elbil-producenter, Tesla Motors eller Fisker Automotive, der ville blive kronet som konge af det nye elbil-marked. Herefter kollapsede Fisker Automotive, og nu får Tesla endnu et klap på skulderen:

Virksomheden indtræder nemlig blandt de tunge techselskaber i Nasdaq 100-indekset. Det meddeler den amerikanske børs.

Indekset består af de 100 største ikke-finansielle selskaber, der er noteret på den teknologitunge børs. Teslas nylige emission har tiltrukket sig stor opmærksomhed og bragt markedsværdien op på 12,8 milliarder dollar (74 mia. kroner), hvilket altså er nok til en plads i det fine selskab.

Tesla Motors er kontrolleret af den sydafrikansk-amerikanske techinvestor Elon Musk, der også har et lod i det private rumfartsprojekt SpaceX.

De seneste år har Tesla Motors dystet mod Fisker Automotive om at blive de amerikanske elbil-entusiasters foretrukne mærke. Begge selskaber fik fuld fart på udviklingen efter Barack Obama satte sig i præsidentlænestolen i Det Hvide Hus. Obama fokuserede fra starten af sin embedsperiode nemlig hårdt på at få gang i grøn teknologi i USA ved at strø om sig med billige statsgaranterede lån.

Fisker Automotive, der var stiftet af den danske bildesigner Henrik Fisker, kunne dog ikke stå distancen. Problemer med at nå milepæle kostede statsstøtten, og det i kombination med skuffende salg samt en række uheld - deriblandt tabet det meste af billageret under orkanen Sandy - endte med en betalingsstandsning i foråret.

Nu er det så Tesla Motors, der sidder alene tilbage på tronen i USA. Selskabet har været meget hypet på det seneste, og en stigende interesse - og det faktum, at det kunne præsentere sit første kvartalsoverskud tidligere på året - betød, at der var interessen nok i markedet til, at Tesla ledelsen kunne søsætte en emission, der kunne skaffe midler nok til, at virksomheden kunne tilbagebetale sit statsgaranterede lån før tid.

Det er den emission, der nu fører til, at Tesla Motors er kommet i det fine selskab på Nasdaq-børsen i New York. Indtrædelsen kommer officielt til at ske 15. juli.