Festival fuld af innovative tanker

Innovation-festival. Syd-vestjylland helliger sig innovation og iværksætteri i hele september. Kendte erhvervsnavne og international konference på plakaten.

Sydvestjylland har længe fundet sig i, at andre regioner løb med overskrifterne, når det gælder innovative iværksættere.

Lige før sommerferien blev det nok for lederen af en af Esbjergs store uddannelsesinstitutioner, og så blev der tænkt hurtigt. Resultatet er blevet en innovation-festival, der løber hele september og skal være en årligt tilbagevendende begivenhed.

- Vi er gode til at få innovation bygget ind i uddannelserne, både de kortere videregående og ungdomsuddannelserne, og næste skridt er at virksomhederne med, så vi får brobygning mellem dem og de innovative studerende, siger lederen af innovationskontoret i Videncenter Vest i Esbjerg Helene Pedersen.

Videncentret under Erhvervsakademi Vest havde i forvejen en række aktiviteter og arrangementer, der passede ind i en Innovation-festival, og siden har lokale ildsjæle bidraget til at banke programmet sammen på rekordtid, så det også får sit regionale særpræg.

Angreb på jantelovenEt af spydspidsarrangementerne er Jantekur 2006 udtænkt af IT-iværksætteren Grosen Friis, der arrangerer en event på Tobakken i Esbjerg for at give flere potentielle iværksættere og videntunge iværksættere lyst til at etablere egen virksomhed. Hovednavnet er iværksætterikonet og jubii-stifteren Martin Thorborg.

- Vi vil med det arrangement gerne være med til at skyde fordommene om, at Sydvestjylland er en af jantelovens højborge, ned. Generelt skal man se festivalen som en introduktion til partnerskaber mellem virksomhederne og de videregående uddannelser i området, siger marketingchef Pernille Kragh Rühe, Esbjerg Erhvervscenter.

Erhvervscentret samarbejder i forvejen med rektorkollegiet på de videregående uddannelser om markedsføring af Studiebyen Esbjerg. Men festivalen når også ud til byens folkeskoler, blandt andet med det nye, lokale initiativ Edison, der skal stimulere holdning og evner til kreativitet og produktudvikling hos elever og lærere i 7.-8. klasser i Ny Esbjerg Kommune.

Edison støttes med godt 400.000 kr. af Selvstændighedsfonden, der er etableret af regeringen i samarbejde med organisationer og virksomheder.

International konferenceDanmarks-premiere er der i dagene 18.-20. september på konferencerne ArtAbilitation & ICDVRAT, der fokuserer på de nyeste teknologier inden for 3D-virtuelle miljøer og højteknologiske hjælpemidler til handicappede.

Også her står en lokal ildsjæl bag, musiker og professor Tony Brooks, Aalborg Universitet Esbjerg, der de seneste 17 år har arbejdet med teknologier, der kan forbedre handicappedes muligheder for at kommunikere med omverdenen.

Et par hundrede fagfolk fra det meste af verden ventes til de internationale konferencer.

I programmet indgår også to innovation-camps, hvoraf den ene samler 30 udvalgte iværksætterspirer fra en række syd-vestjyske uddannelsesinstitutioner til at udvikle ideer som led i Young Enterprise-konkurrencen.

Den anden samler 30 studerende fra Erhvervsakademi Vest på ferieøen Rømø for i løbet af 48 timer at udvikle ideer inden for wellness-området.

Erhvervsakademiet introducerer i øvrigt fra det nye skoleår en særlig innovationslinje, der kan gennemføres sideløbende med de eksisterende uddannelser.

Den 5. september åbner Idea House Esbjerg, et væksthus for vækst- og videniværksættere med en videregående uddannelse.

Så skulle det slag for innovation i Sydvestjylland vist være slået.

Mere info:

www.innovation-festival.dk