Federal Reserve banker renten op efter langt tilløb

Den længe ventede renteforhøjelse i USA er nu en realitet, efter centralbankens netop afsluttede rentemøde i Washington.

Federal Reserve har for anden gang på 10 år hævet renten. Konkret hæves styringsrenten fra 0,5 pct. til 0,75 pct., oplyser centralbanken efter det to dage lange møde i rentekomiteen. Fold sammen
Læs mere
Foto: WIN MCNAMEE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For anden gang på 10 år har den amerikanske centralbank, Federal Reserve, hævet renten. Konkret hæves styringsrenten fra 0,5 pct. til 0,75 pct., oplyser centralbanken efter det to dage lange møde i rentekomiteen, der netop er overstået. Centralbanken lægger vægt på, at inflationsforventningerne er steget »betydeligt« på det seneste, samt at USA nærmer sig fuld beskæftigelse. »Inflationen vil stige til 2 pct. i løbet af de næste par år,« siger Janet Yellen, der er direktør for centralbanken.

»At den amerikanske centralbank nu synes, at det var på tide med den anden renteforhøjelse skyldes en kombination af højere amerikansk vækst i andet halvår, et strammere arbejdsmarked, stigende lønvækst, lidt højere kerneinflation, bedre økonomiske nøgletal også i resten af verden og rolige finansielle markeder. Dermed har den amerikanske centralbank kunnet sætte kryds ved alle sine relevante checkbokse,« vurderer Mikael Milhøj, der er senioranalytiker i Danske Bank.

»Vores beslutning om at hæve renten er en afspejling af for vores tillid til økonomien,« siger Janet Yellen.

Samtidig med dagens renteforhøjelse forventer de fleste medlemmer af rentekomiteen yderligere tre renteforhøjelser i 2017 - det er én mere, end forventningen lød før mødet.

»For os er det overraskende, at den amerikanske centralbank nu signalerer tre rentestigninger til næste år mod to tidligere – det er første gang i langt tid, at de her ’dots’ er blevet opjusteret,« siger Mikael Milhøj.

Markedet havde forventet renteforhøjelsen, og det understreges af en meget afdæmpet reaktion på aktiemarkedet. Det amerikanske S&P 500-indeks ligger stort set uændret efter rentemeddelelsen med et kursfald på 8 basispoint. For de amerikanske banker er renteforhøjelsen godt nyt. JPMorgan-aktien er oppe med 1,3 procent, mens Bank of America stiger med 2,4 procent.

Anden rentestigning på ti år

Det er første gang siden december 2015, at centralbanken hæver renten og blot anden gang på ti år. Blandt analytikerne har der på det seneste været rørende enighed om, at grundlaget for en rentestigning er på plads i den amerikanske økonomi. Det amerikanske arbejdsmarked nærmer sig nemlig fuld beskæftigelse, lønvæksten ser ud til at fortsætte, og kerneinflationen er ligeledes begyndt at stige. Samtidig har der været ro på de finansielle markeder på det seneste.

Også forventningen om at USA's kommende præsident Donald Trump vil føre en mere ekspansiv finanspolitik har styrket forventningerne om, at centralbanken vil svare ved at stramme pengepolitikken. Ved pressemødet efter rentemeddelelsen siger Janet Yellen, at det er alt for tidligt at spå om.

Den amerikanske centralbank bestemmer pengepolitikken ud fra et mål om fuld beskæftigelse og en stabil inflationsudvikling på 2 pct.

Federal Reserve har tidligere forventet fire rentestigninger i år, men i løbet af året er der kommet flere ting i vejen. I vinter blev der sået tvivl om styrken i den kinesiske økonomi, siden stemte briterne sig ud af EU, mens en række økonomiske nøgletal i USA skuffede. Rentemødet i november faldt få dage op til det amerikanske valg, hvilket traditionelt set betyder, at centralbanken forholder sig passivt og afventende.

»Da det stod klart, at Donald Trump vandt præsidentvalget, så spekulerede nogle i, om det endnu en gang kunne få den amerikanske centralbank til at tøve med at sætte renten op. Da de økonomiske nøgletal har været gode og de finansielle markeder har været rolig – ja, rent faktisk været i fremgang – så har det ikke været aktuelt,« siger Mikael Milhøj.