Økonomer: Federal Reserve hæver renten - og afventer Trump

Alt tyder på, at den amerikanske centralbank, Federal Reserve, i dag hæver renten for blot anden gang siden finanskrisen. Derefter afhænger meget af Donald Trump, der har varslet, at han vil lempe finanspolitikken og kickstarte den amerikanske økonomi.

Arkivfoto. Alt tyder på, at den amerikanske centralbank, Federal Reserve, i dag hæver renten for blot anden gang siden finanskrisen. Derefter afhænger meget af Donald Trump, der har varslet, at han vil lempe finanspolitikken og kickstarte den amerikanske økonomi. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der kan ikke siges ret meget om den amerikanske økonomiske politik i øjeblikket med sikkerhed. Men at den amerikanske centralbank hæver renten i dag ligner en formsag.

Det viser et estimat, som Bloomberg har indsamlet blandt økonomer. Faktisk forventer de, at sandsynligheden for en rentestigning i dag er 100 pct. Det vil i givet fald være første gang siden december sidste år og anden gang siden 2006, at Fed skruer på renten.

Grundlaget for forventningen er, at der er kommet gang i den amerikanske økonomi. Arbejdsmarkedet nærmer sig fuld beskæftigelse, og lønvæksten ser ud til at blive ved med at stige. Kerneinflationen er også begyndt at stige lidt i år, og der er ro på de finansielle markeder.

Centralbanken ventes at forhøje den amerikanske rente fra 0,5 pct. til 0,75 pct.

Cheføkonom i Sydbank, Jacob Graven, bemærker, at næst efter at månen ikke falder ned i morgen, er det mest sikre, at Fed hæver renten.

Cheføkonom i Nordea, Helge J. Pedersen, formulerer det på en lidt anden måde.

»Den amerikanske økonomi har i syv år været inde i et opsving, og med de ressourcer man har, er man tæt på fuld beskæftigelse. Det er derfor på tide, at Fed træder i karakter. Man kan godt diskutere, om det er for sent, men hvis renten var sat op tidligere, kunne man have sendt den amerikanske økonomi ind i en ny recession,« siger Helge J. Pedersen.

Før det amerikanske valg talte de fleste analytikere ellers om, at det eneste der kunne spænde ben for en amerikansk renteforhøjelse i december, var en valgsejr til Donald Trump. Det billede er imidlertid vendt fuldstændig på hovedet efter valget, hvor forventningen om en mere ekspansiv finanspolitik under Donald Trump, har styrket forventningerne til, at den amerikanske centralbank hæver renterne yderligere.

»Fed-direktør Janet Yellen og co. vil sandsynligvis indirekte give Trump et par ord med på vejen. Hvis Trump som bebudet lemper ­finanspolitikken markant, kan det blive nødvendigt for Fed at hæve renten kraftigere end hidtil ventet,« siger Jacob Graven.

Længe ventet rentestigning

Renteforhøjelsen har været varslet gang på gang, siden den amerikanske centralbank, Federal Reserve, senest hævede renten for et år siden.

Hver gang har centralbanken dog stødt ­hovedet mod en mur i forsøget på at finde det helt rette tidspunkt for rentestigningen. Først blev der sået tvivl om styrken i den kinesiske økonomi, siden stemte briterne sig ud af EU, mens en række økonomiske nøgletal i USA skuffede.

I september var rentekomiteen meget tæt på at hæve renten, viser referatet fra rentemødet, men en uventet tæt valgkamp har sandsynligvis været medvirkende til, at centralbanken holdt krudtet tørt.

Indtil nu.

I morgen rammer usikkerheden

Ifølge Mikael Milhøj, der er seniorøkonom i Danske Bank, er det store spørgsmål forud for rentemødet ikke, om renten bliver hævet, men derimod hvad centralbanken signalerer i forhold til fremtiden.

Med det såkaldte dot plot signalerer centralbanken sine forventninger til fremtidens rente­udvikling. Centralbanken har ikke været god til at forudsige sin egen rentepolitik – eksempelvis forventede centralbanken fire rentestigninger i 2016 – men dot plottet giver alligevel et godt billede af, hvordan centralbanken ser på fremtiden.

Ifølge Mikael Milhøj har markedet vænnet sig til tanken om kommende renteforhøjelser efter valget af Donald Trump og styrkelsen af amerikansk økonomi. Centralbanken vil dog være afventende, forventer han.

»Vi forventer, at de holder signalerne uændrede på to rentestigninger til næste år og tre i 2018, fordi en del af komitemedlemmerne, inklusiv Janet Yellen, har sagt, at de vil se, hvilken økonomisk politik Donald Trump vil ­indføre, før de reagerer på det,« siger Mikael ­Milhøj.