Eurolande tror på flere aftaler om frihandel verden rundt

Hvis Trump starter handelskrig med Asien og Sydamerika, vil det åbne muligheder for os, siger tysk minister.

Den hollandske finansminister Jeroen Dijsselbloem Fold sammen
Læs mere
Foto: Olivier Hoslet
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bruxelles. Mens Donald Trump river handelsaftaler i stykker, skal EU tværtimod udnytte de nye muligheder og række ud til verdens lande og lave endnu flere nye frihandelsaftaler.

Det er budskabet fra eurolandenes finansministre, der torsdag i Bruxelles har holdt deres første møde, efter at Trump i sidste uge er tiltrådt som USA's nye præsident.

Hollands finansminister, Jeroen Dijsselbloem, der er formand for eurogruppen, siger, at "vi er ikke protektionister" i Europa.

- Europa skal fortsætte med at arbejde med frihandel, siger Dijsselbloem.

- Der er stadig mange muligheder derude, siger han efter mødet, hvor eurolandene har diskuteret de internationale risici for Europa og eurozonen.

Som en af sine første handlinger som præsident har Donald Trump trukket USA ud af den såkaldte TPP-handelsaftale med 12 lande i stillehavsregionen.

Trump har også krævet en genforhandling af Nafta, der er en frihandelsaftale mellem USA, Mexico og Canada.

Dijsselbloem siger, at EU-Kommissionen allerede arbejder på en stribe frihandelsaftaler verden rundt.

- I Asien. Der er muligheder i Latinamerika, hvor handelsforbindelserne mellem Latinamerika og USA allerede er under pres, siger Dijsselbloem.

- Der er muligheder derude. Og jeg synes, at vi fra Europa skal række ud til alle de regioner og sige: Vi vil stadig gerne arbejde sammen, siger han.

Budskabet er ifølge eurochefen, at Europa fortsat tror på "gode og rimelige handelsaftaler", hvor europæiske standarder som beskyttelse af arbejdere og miljø opretholdes.

- Det er holdningen, og det er sådan, vi talte om det i dag, siger Dijsselbloem.

- Og det er også signalet til den nye regering i USA, siger han.

Tysklands vicekansler og økonomiminister, Sigmar Gabriel, meldte tirsdag Tyskland klar til at udnytte de muligheder, der opstår i Asien og Sydamerika, hvis USA trækker sig væk.

- Hvis Trump starter en handelskrig med Asien og Sydamerika, vil det åbne muligheder for os, sagde Gabriel til den tyske avis Handelsblatt.