Business-update: Lejemord og mulig fusk – endnu en skandale rammer dansk rigmandsfirma

Berlingskes Business-redaktion guider dig til dagens vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Medstifter i erhvervsmanden René Sindlevs biotekvirksomhed Enochian Biosciences Serhat Gumrukcu er endnu engang hovedperson i en skandale. I maj handlede det om et bestilt lejemord – denne gang om mulig fusk. Billedet viser den danske rigmand René Sindlev, som står bag virksomheden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Matteo Zini/pr (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godeftermiddag og velkommen til tirsdagens Business-update fra Berlingske. Vi har været nyhedsbilledet rundt for at give dig et hurtigt overblik over de vigtigste historier i erhvervslivet denne lune sommereftermiddag. Mange holdt lige vejret, da statsminister Mette Frederiksen (S) tirsdag eftermiddag havde inviteret til pressemøde, men der blev ikke udskrevet valg. Pyha. Men statsministeren placerede omvendt økonomi og inflation som et hovedtema ved det kommende valg.

Vi skal forbi alt fra arbejdsmarkedet, der ser utrolig stærkt ud, til boligejere, der har udsigt til en markant stigning i renten. Og så skal vi da også lige slå et slag for, at vi på Business i eftermiddags kunne skrive, at erhvervsministeren er hevet i samråd om den tårnhøje inflation.

Rigtig god læselyst.

Lejemord og mulig fusk: Endnu en skandale rammer dansk rigmandsfirma

Biotekvirksomheden Enochian Biosciences, der er ejet og stiftet af danske rigmand René Sindlev, der har tjent penge på blandt andet smykkebrandet Pandora, er endnu engang ramt af en skandalesag.

Virksomhedens topforsker og medstifter Serhat Gumrukcu blev i maj tiltalt for at have bestilt et lejemord. Men som om det ikke var nok, så er det selvsamme forsker, der er hovedperson i endnu en skandalesag.

Virksomheden mener nemlig at have afsløret Serhat Gumrukcu i at have fusket med forskningsdata.

Det skriver virksomheden i en meddelelse til det amerikanske børstilsyn.

Serhat Gumrukcu står bag en række eksperimentelle lægemider mod hiv, hepatitis, covid-19 og kræft, som firmaet Enochian Biosciences har købt på licens og videreudvikler.

En intern undersøgelse har ifølge virksomheden afsløret, at Serhat Gumrukcu har fusket med resultaterne af forsøg med to af lægemidlerne. Der er iværksat et søgsmål mod ham.

Læs Børsens historie her.

Højeste rente i ti år: Boligejere med dette lån får et ordentlig skub opad

Boligejere med et F3-lån hos Totalkredit, som skal have ny rente til oktober, kan se frem til en markant højere rente.

Renten er endt på 1,64 procent, efter Totalkredit har afsluttet sin auktion på lånet.

Det skriver Finans.

Ifølge Arbejdernes Landsbank skal man ti år tilbage i tiden for at finde et renteniveau, der er lignende. Arbejdernes Landsbank skriver også, at ydelsen efter skat stiger med 1.370 kroner om måneden.

Læs Finans' historie her.

Arbejdsmarkedet er ligeså varmt som vejret

Ser man på markedet for jobannoncer, som er en hurtig arbejdsmarkedsindikator, ser det stærkt ud, samtidig med at ledigheden i 3F og Dansk Metal er banket i bund.

»Der er stadig utrolig meget usikkerhed og mange steder, hvor der kan ske ulykker. Men det lader til, at arbejdsgiverne har vænnet sig til usikkerheden,« siger Kaare Danielsen, direktør i Jobindex til Børsen.

Han tilføjer dog, at sommermånederne er omgærdet af usikkerhed, fordi folk holder ferie og derfor måske sætter deres rekrutteringsplaner på pause.

Der er dog sket et lille ledighedshop de seneste to måneder, hvor ledigheden er steget med 1.900 personer. Men det skyldes hovedsagelig, at flere ukrainere har fundet vej til Danmark.

Læs Børsens historie her.

Her er seks skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business:

 

Kollerup kaldes i samråd

De høje elpriser får nu SF til at hive erhvervsminister Simon Kollerup (S) i samråd. Støttepartiet vil afkræve ministeren svar på, hvad han vil gøre ved de tårnhøje elpriser. SF vil også gerne have svar på, om der er tale om »overnormale profitter«.

Det fortæller Lisbeth Bech-Nielsen, der er erhvervs- og finansordfører for SF, til Berlingske:

»Vi er ikke sikre på, at den måde, vi har organiseret os på i Danmark, skaber en fair konkurrence på elmarkedet. Hvis der er tale om overnormale profitter, er det tegn på dårlig eller ingen konkurrence.«

Læs historien her.

Dansk stjerneiværksætter tæt på tvangsopløsning

Den omdiskuterede iværksætter Sahra-Josephine Hjorth, der står i spidsen for selskabet CanopyLAB, er i alvorlig fare for at blive tvangsopløst.

Selskabet har ikke offentliggjort årsregnskab og har fået afslag på at udsætte fristen for indlevering af regnskabet.

Hvis et selskab ikke indleverer sit regnskab til tiden, vil Erhvervsstyrelsen sende selskabet til tvangsopløsning hos Skifteretten.

I en korrespondance, som Berlingske har fået aktindsigt i, skriver Erhvervsstyrelsen i en e-mail til CanopyLAB 9. juli, at selskabet efter 8. august vil blive sendt til tvangsopløsning uden varsel, hvis regnskabet ikke er modtaget inden, og styrelsen afviser i en e-mail 22. juli at forlænge selskabets frist for indberetning af regnskabet.

Sahra-Josephine Hjorth er ikke vendt tilbage til Berlingske om, hvorfor regnskabet endnu ikke er afleveret.

Læs mere her.

Pandora kaster sig ind på verdens største marked med laboratorieskabte diamanter

Verdens største smykkefirma, danske Pandora, der har flere end 27.000 ansatte, udfasede allerede i fjor brugen af naturligt fremstillede diamanter i sine smykker for i stedet udelukkende at anvende diamanter fremstillet i et laboratorium.

Tirsdag indtog de verdens største marked for diamantsmykker, USA og Canada, med en kollektion udelukkende med laboratoriefremstillede diamanter. Det fortæller Pandora i dag i forbindelse med offentliggørelsen af regnskabet for andet kvartal, der for tredje kvartal i træk har sat omsætningsrekord.

De laboratoriefremstillede diamanter produceres næsten på samme måde som naturligt fremstillede diamanter. Men i stedet for at det tager flere millioner år, tager det uger.

Læs historien her.

Chokerende elregning på vej

Prisen på strøm har aldrig været højere på den nordiske energibørs Nord Pool. Ifølge børsen Nord Pool, det fælles nordiske spotmarked, var den gennemsnitlige pris i forrige uge – uge 32 – den højeste i databasens historie.

Brian Friis Helmer, privatøkonom i Arbejdernes Landsbank, tror ikke, at prisstigningerne på strøm er forbi lige foreløbig.

»Det ser ud til at fortsætte et stykke tid endnu, og at der måske også kommer et nøk yderligere opad,« siger han til Berlingske.

Læs mere her.

En million betaler nu for at bruge Snapchat

En million brugere betaler nu hver måned for at bruge det sociale medie Snapchat med ekstra funktioner.

Snapchat, som koster 3,99 dollar (29 kroner) om måneden i USA, giver adgang til 11 ekstrafunktioner, som de almindelige Snap-brugere ikke har.

Snapchat vil nu åbne for betalingsabonnementer i over 20 lande mere – herunder Danmark.

Læs med her.

Apple-ansatte skal tilbage på kontoret tre dage om ugen

Apple har flere gange udsat de ansattes tilbagevenden på grund af nye coronabølger. Men fra 5. september er der mødepligt på kontoret tre dage om ugen. Samtidig skruer de ned for rekrutteringen af nye ansatte.

Apple vil nu indlede tredageskontorugen i hovedkvarteret og siden i sine øvrige kontorer i verden. Det vil ifølge Apple-topchef Tim Cook afhænge af lokale omstændigheder. Han mener, at de ansattes tilbagevenden til kontorerne »vil øge vores evne til at arbejde fleksibelt, samtidig med at vi bevarer samarbejdet direkte mellem folk, som er så essentielt for vores kultur«, som han skriver til de ansatte.

Læs med her.