Chokerende elregning på vej: Prisen slår rekord, og en nedkøling er ikke i sigte

Prisen på strøm har aldrig været højere på den nordiske energibørs Nord Pool. Og ifølge privatøkonom Brian Friis Helmer fra Arbejdernes Landsbank er det selvsagt skidt nyt for husholdningerne, der skal forberede sig på, at priserne ikke dykker lige foreløbig.

De danske strømpriser ligger rekordhøjt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Axel Schütt/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De danske elpriser har nået nye højder.

Ifølge børsen Nord Pool, det fælles nordiske spotmarked, var den gennemsnitlige pris i forrige uge – uge 32 – den højeste i databasens historie.

»Priserne ligger rigtig, rigtig højt herhjemme og umiddelbart også rekordhøjt. Så ja, det er rigtig dyrt at bruge strøm,« siger Brian Friis Helmer, privatøkonom i Arbejdernes Landsbank.

Danmark er naturligvis ikke alene om at opleve historisk høje elpriser. Det samme gør sig blandt andet gældende i Norge, Tyskland, Frankrig og Storbritannien.

Den gennemsnitlige danske spotpris på Nord Pool lå i sidste uge på cirka 2.700 kroner pr. megawatt-time.

Til sammenligning var prisen i samme periode i 2021 omkring 625 kroner – en stigning på over 330 procent i spotpriserne.

De danske elprisers udvikling på Nord Pool i løbet af det seneste år. Prisen er i danske kroner pr. megawatt-time strøm. »DK1« og »DK2« henviser til Vest- og Østdanmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kilde: Nord Pool .

Det hele hænger sammen

De rekordhøje elpriser hænger uløseligt sammen med de rekordhøje naturgaspriser.

Elproduktionen er i hele Europa ramt af problemer. Tørke rammer vandkraftværkerne, manglende vind rammer vindmøllerne, og dertil er strømmen fra atomkraft blevet væsentlig begrænset.

Frankrig er normalt nettoeksportør af strøm, men har i år været nettoimportør, da en lang række af landets atomkraftværker er ude af drift på grund af vedligehold.

Og når elproduktionen fra ovenstående kilder er knap, kigges der mod naturgassen. Altså den gas, som russiske præsident Putin bruger som presbold i sin økonomisk krig mod Europa.

Gasleverancerne fra Rusland er på nuværende tidspunkt kun på 20 til 25 procent af den normale og fulde kapacitet, og de europæiske naturgaspriser på spotmarkedet har heller aldrig været højere.

Ser ud til at fortsætte

På den baggrund tror Brian Friis Helmer ikke, at prisstigningerne på strøm er overstået lige foreløbig.

»Det ser ud til at fortsætte et stykke tid endnu, og at der måske også kommer et nøk yderligere opad,« siger han.

Han anslår – efter et hurtigt regnestykke – at den gennemsnitlige familie i Danmark kan regne med at betale 6.000 kroner mere for strømmen i år.

»Men det er uden elbil og varmepumpe, og hvis de her strømpriser holder, vil regningen formentlig være højere. Det vil gøre ondt på mange familier,« siger Brian Friis Helmer.

På energiområdet forsøger hele Europa at ruste sig til den kommende vinter. Og som privatperson kan det også blive nødvendigt at holde så meget luft i budgettet som muligt til en højere energiregning.

»Selvom vi snakker om, at inflationen er ved at nå sin top, så har vi altså på den anden side af den vægtskål priserne på naturgas og strøm. Det vil være en vinter, hvor det umiddelbart bliver lige så dyrt som sidste vinter, hvis ikke dyrere,« siger Brian Friis Helmer og henviser til, at det i høj grad er energipriserne, der driver inflationen.

Og ser man på energikontrakterne i Europa, regner markedet heller ikke med, at de tårnhøje priser forsvinder.

For eksempel handles elkontrakterne for næste sommer i både Frankrig og Tyskland netop nu til rekordpriser.