Business-overblik: Skaldet lejemorder forgylder dansk selskab

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Den danske spildudvikler IO Interactive tjener bedre end forventet på det seneste nummer i spilfranchiset »Hitman«, hvor man spiller og følger lejemorderen »Agent 47«. Fold sammen
Læs mere
Foto: IO Interactive
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen, kære læser.

Weekenden er lige om hjørnet, men først for står en fredag, som du passende kan starte med en gennemgang af Berlingske Business' kuraterede nyhedsoverblik.

I dag tæller det blandt andet realkreditlånet med op til 30 års afdragsfrihed, der er i fare, et højere end estimeret antal offentligt ansatte, Ørsteds topchef, der pludselig befandt sig i en storpolitisk krise, en dansk spiludvikler med en indbringende lejemorder og et hårdt spændt for Tyskland, der i sidste end kan sætte de danske gasplaner under pres.

Men vi starter med det, der ligner opvarmningen til et kommende folketingsvalg.

God læselyst!

Pape angriber Ellemanns »knæfald« for Socialdemokratiet

De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, angriber nu Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen.

Han mener, at Venstres løfte om at dække det demografiske træk er et »endeligt knæfald for det socialdemokratiske velfærdssamfund«, skriver Børsen.

Søren Pape Poulsen varmer op til det kommende folketingsvalg ved at ønske at opgør med tanken om, at det offentlige hvert år skal have tilført flere penge for at følge med udviklingen i flere børn og ældre.

I Venstre forholder man sig undrende til den konservative formands buldren.

»Jeg er lidt i tvivl om, hvad De Konservative egentlig vil. For nogle måneder siden bekendte Pape sig til velfærdsløftet. Nu gør han det ikke længere,« siger Troels Lund Poulsen.

Pape understreger til Børsen, at han blot har sagt, at det ikke er afgørende for De Konservative, om væksten i det offentlige forbrug bliver minus 0,1 eller plus 0,1 procent.

»Men vores udgangspunkt er nulvækst i den samlede offentlige sektor,« siger han, der afslutter interviewet med en kryptisk melding om ham selv som kommende statsministerkandidat i blå blok.

Populært boliglån i farezonen efter ny vejledning fra Finanstilsynet

Realkreditlånet med op til 30 års afdragsfrihed er ifølge landets to største banker, Danske Bank og Jyske Bank, nu i fare.

Det skriver Finans.

Det sker, efter at Finanstilsynet, bankernes vagthund, har sendt en ny vejledning i høring, der lægger op til mere løbende rådgivning og overvågning af kundernes økonomi forud for tildelingen af realkreditlån.

For det vil reelt blive en så administrativ tung byrde, at bankerne kommer til at droppe lånet helt.

»Det kommer formentlig til at betyde, at folk med 30 års afdragsfrihed vil blive anbefalet at optage et lån med ti års afdragsfrihed i stedet. Lånet med 30 års afdragsfrihed er i farezonen for at ophøre med at eksistere,« siger Mikkel Høegh, boligøkonom i Jyske Banks realkreditinstitut Jyske Realkredit, til Finans.

Det er et nyt udkast til den såkaldte vækstvejledning, der er sendt i høring med frist 19. august, og som forventes at træde i kraft ved årsskiftet, hvor den skal afløse den nuværende vejledning fra 2016.

Her er et punkt tilføjet med en ordlyd, der lægger op til, at bankerne skal gennemgå kundernes økonomi mindst hvert andet år, som om de skal optage lånet på ny.

24.000 flere offentligt ansatte, end regeringen regnede med, betyder »færre til det private«

Hvor mange skal være ansat i den offentlige sektor? Det spørgsmål har statsminister Mette Frederiksens (S) regering tydeligvis haft svært ved at spå om.

Da regeringen trådte til, kom den med sit første bud i efteråret 2019. Men det kan nu konstateres, at det slet ikke har holdt stik. Siden 2019 har regeringen regnet forkert med 24.000 ansatte, skriver Berlingske.

Det er det ekstra antal offentligt ansatte, der er kommet siden 2019, når man holder den faktiske udvikling op mod regeringens daværende plan.

Det skyldes blandt andet coronaepidemien, der gav stor fremgang i beskæftigelsen i 2021. Men selv efter at coronakrisen er overstået, er antallet af offentligt ansatte fastholdt på et meget højt niveau.

Torben M. Andersen, tidligere overvismand og professor i økonomi på Aarhus Universitet, har været med til at rådgive regeringen under coronakrisen. Han understreger, at de kommende årtier vil byde på knaphed på arbejdskraft, og derfor vil det få stor betydning, hvis antallet af offentligt ansatte fastholdes.

»Det er teknisk set nemt nok at få antallet af offentligt ansatte bragt ned, men spørgsmålet er, hvad der er politisk acceptabelt. Det er et spørgsmål om politisk prioritering, men flere offentligt ansatte vil betyde, at der vil være færre til det private. Der er et balancepunkt mellem den offentlige og den private beskæftigelse,« siger Torben M. Andersen til Berlingske.

Ørsted-topchef: »Vi forbliver engagerede til Taiwan«

Den statsejede energikæmpe Ørsteds topchef, Mads Nipper, befandt sig pludselig i sidste uge midt i en storpolitisk krise, skriver Børsen.

For Nippers første besøg hos selskabets medarbejdere i Taiwan, Ørsteds regionale hovedkvarter i Asien, faldt sammen med, at den amerikanske politiker Nancy Pelosi tirsdag i sidste uge landede i Taiwan. Et besøg, der ifølge Kina var en massiv legitimering af Taiwan og dermed en provokation, da den kinesiske stat anser øen som en del af Kina.

Det fik Kina til at igangsætte massive militærøvelser omkring øen.

Ørsted har dog ikke planer om at ændre sit engagement i Taiwan, selvom de skruer op for overvågningen og risici-afvejningen.

»Vi forbliver engagerede til Taiwan. Vi har selvfølgelig drøftet, om det er noget, der gør, at vi får lidt blødere knæ i forhold til at lave investeringer, men det gør vi ikke. For det første tror vi ikke på, at der vil ske noget og håber det ikke. Men skulle det ske, er det jo ikke sådan, at vi forventer, at vores aktiver bliver nationaliserede, og at det så er tabt,« siger Mads Nipper til Børsen.

Ørsted har udpeget Taiwan som et af de helt store vækstmarkeder for havvind i Asien, og siden 2016 har selskabet haft et kontor i hovedstaden Taipei, skriver avisen.

Dansk spiludvikler tjener godt på skaldet lejemorder – overvejer nye kontorer i udlandet

Den danske spildudvikler IO Interactive tjener bedre end forventet på det seneste nummer i spilfranchiset »Hitman«.

I det seneste regnskab for 2021/2022 har selskabet tjent 188 millioner kroner på bundlinjen, skriver Finans.

Det er lavere end i året før, hvor overskuddet blev båret frem af lanceringen af det nye »Hitman 3« og endte på 270 millioner kroner.

Men i sit andet leveår sælger spillet stadig over forventning, og derfor beskriver ledelsen også resultatet, der er skabt ud af en omsætning på 538 millioner kroner, som tilfredsstillende.

Derfor overvejer IO Interactive nu at åbne kontorer i flere lande. Selskabet har allerede kontorer i København, Malmø og Barcelona.

I Hitman-serien følger og spiller man som den skaldede lejemorder »Agent 47«. Der er også lavet to spillefilm med udgangspunkt i franchiset.

Ifølge Finans regner ledelsen i det kommende regnskabsår med et resultat før skat på mellem 250 og 300 millioner kroner.

Nu er de danske gaslagre næsten fyldt op – men ét land kan udløse en dansk gaskrise

De europæiske lande kæmper med at fylde gaslagrene, så de er rustet til vinter, men særligt Tyskland står over for en gaskrise, og det betyder, at vi ser frem mod en mulig eksplosion i gaspriserne – også herhjemme, skriver Berlingske.

Torsdag nåede gaspriserne i Europa det næsthøjeste niveau siden Ruslands invasion af Ukraine 24. februar.

Ifølge Energistyrelsen er de danske gaslagre på nuværende tidspunkt fyldt med 90 procent, hvilket er mere end EUs mål om, at landenes gasbeholdning skal være fyldt 80 procent inden 1. november.

Dog kniber det mere med den samlede gasbeholdning i hele Europa, som ifølge Energy Monitor på nuværende tidspunkt er på 67 procent. Og selvom vi er godt med herhjemme, kan vi ifølge Trine Villumsen Berling alligevel stå over for en potentiel gaskrise, når vinteren kommer. Trine Villumsen Berling er seniorforsker i global sikkerhed og verdenssyn ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).

»Vi er tilkoblet det store europæiske gasnet, og det betyder, at dem, der køber og sælger på markedet, normalt får den gas, der løber rundt i rørene. Men lige nu står vi en situation, hvor det ser ud til, at der kan komme knaphed på gas i Europa, når vi går mod vinteren. Det kan ændre den normale situation,« siger hun.

Tre ting, som investorerne bør holde øje med

Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, har i dag fokus på disse tre punkter:

  1. Netcompany fik en hård kursmedfart efter sit meget skuffende kvartalsregnskab, hvor både omsætning og indtjening lå væsentlig under det forventede. Kommer der lidt oprejsning igen i dag?
  2. Der er fra morgenstunden roligt på de finansielle markeder. Julis aktiestigninger er indtil videre blevet fulgt til dørs af fortsat fremgang i august. Det er kun naturligt, hvis investorerne tænker, om der forude sammen med en potentiel nedgang i økonomien venter nogle svære aktiemåneder, før investorerne kan være sikre på, at lavere indtjening er indregnet i aktiekurserne.
  3. Ørsted faldt torsdag syv procent efter et regnskab, hvor det var svært at finde de meget positive momenter. Regnskabssæsonen har denne gang været lidt mere blandet, end hvad vi har set de seneste gange. Polarisering og større udsving er normalt, men denne gang har det været lidt mere end sædvanligt.

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser torsdag

  • Dow Jones: +0,08 procent
  • S&P 500: -0,07 procent
  • Nasdaq: -0,58 procent

Asien – indeks fredag kl. 6.35

  • Japan Nikkei: +2,42x procent
  • Hongkong Hang Seng: +0,32x procent
  • Kina CSI: -0,16 procent

Tak, fordi du læste med!