Business-overblik: Remee Jackman fortrød farvel til nattelivet – nu strømmer pengene ind

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Sangskriver og producer Remee Jackman var på vej ud af nattelivet, men tjener nu gode penge på natklubben Museo. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Kobborg
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til et Business-overblik over torsdagens vigtigste nyheder om økonomi og erhvervsliv.

Vi lader her til morgen blandt andet blikket glide over de store danske teknologivirksomheder, der er i gang med at sætte tænderne i små startups, som lige nu lider under recessionsfrygten.

Derudover skal vi kigge på gasmangel til vinter. Rettere sagt vinteren næste år, der især kan blive kritisk for de danske gaslagre. Den russiske gas ser ikke ud til at vende tilbage, og det skorter på andre leverandører.

Og til slut runder vi kendisnatklubben Museo i Københavns Indre By, der er blevet en god forretning for kendisejerkredsen bag.

Men først skal vi forbi den danske fødevareindustri, der lige nu er bekymret for energimangel og potentielle strømafbrydelser.

Fødevareindustrien vil tabe millioner på uvarslede strømafbrydelser

Danmark kan blive ramt af uvarslede strømafbrydelser til vinter. Det advarer Energistyrelsen nu om, og det kan få store konsekvenser for fødevareindustrien.

Flere virksomheder fortæller nu til Finans, at selv korte strømafbrydelser vil være katastrofale.

»En strømafbrydelse uden varsel vil være ekstremt kritisk for os. På slagterierne vil sådanne afbrydelser medføre milliontab,« siger Søren F. Eriksen, produktionsdirektør i Danish Crown-koncernen.

Virksomhedens slagteri i Horsens har tidligere oplevet få sekunders strømsvigt, og derfor kan de allerede nu forestille sig, hvor galt det kan gå.

»Det er nok til, at produktionen går fuldstændig i stå i minimum to timer, fordi vi skal til at genstarte en hel stribe styringssystemer ned på maskinniveau,« siger Søren F. Eriksen.

Det vil også betyde, at de 16.000 grise, som hænger i kølerum, kan blive for varme, og derfor bringe fødevaresikkerheden i fare.

Brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer samt mejerigiganten Arla er også meget nervøse for, hvad strømafbrydelser kan betyde for produktionen. De finder det afgørende, at myndighederne så vidt muligt undgår at ramme dem, idet de selv betegner sig som kritisk infrastruktur.

Manglende russisk gas kan betyde endnu mere til vinter næste år.

Gaslagrene i Danmark og Nordeuropa er godt fyldt op med især russisk gas til vinteren. Det scenario kan dog se helt anderledes ud til vinter om et år, hvor den russiske gas højst sandsynligt ikke kan hjælpe os. Det skriver Berlingske.

Energistyrelsen bekræfter overfor Berlingske, at vinter 2023-24 kan blive særligt kritisk. Det samme mener eksperter i flere brancheorganisationer.

Et af de lande, vi skal håbe på kan hjælpe os, er Norge. De er allerede i gang med at udvide kapaciteten på deres eksport af gas.

»Norge bliver nu den største enkeltleverandør af gas til Europa. Derudover er import af flydende gas fra blandt andet USA rigtig vigtig, og så bliver det helt afgørende, at vi sparer på gassen og får gas ud af varmeforsyningen, hvis vi ikke skal løbe tør for gas næste vinter,« siger Kristian Rune Poulsen, der er konsulent og følger energimarkederne i Europa tæt for Green Power Denmark.

Hos Energistyrelsen peger man især på, at det er Storbritannien, Algeriet, Aserbajdsjan samt importeret, flydende gas, der skal fylde gaslagrene.

De danske lagre er ikke i øjeblikket i fare, da de lige nu er mere end 90 procent fyldte.

Flere tech-virksomheder udnytter økonomisk modvind med billige opkøb

Det er et svært økonomisk landskab at være ung teknologivirksomhed i. De stigende renter og udsigt til recession har fået værdiansættelserne og muligheder til at skrumpe, og det bliver udnyttet i stor stil, skriver Finans.

Flere store spillere, der har opkøb som en del af strategien, er begyndt at søge efter muligheder i den økonomiske opbremsning, vurderer Thomas Tofte Hansen fra revisionshuset EY.

Den samme tendens ser Kim Lundberg, der er landechef i Danmark for finansieringsselskabet Ark Kapital.

»Prisen på grisen er langt lavere nu. Det er situationen for dem, der skal opkøbe. Og på den anden side er der nogle, der begynder kunne se, at det bliver svært at få tingene til at løbe rundt. Det er sværere at skaffe funding, og det betyder, at de skal finde en vej ud.«

Hos en af de helt store danske opkøbere, softwarevirksomheden EG, er den administrerende direktør heller ikke bleg for at indrømme, at man nyder godt af de billigere selskaber.

»Når markedet falder, kan det da være positivt for selskaber som EG, der har det som en stor del af deres strategi at købe andre virksomheder. På den måde kan det være positivt for os,« siger Mikkel Bardram.

Og hos softwarevirksomheden Visma, der sidste år opkøbte 40 selskaber, bekræfter den danske M&A-chef Allan Lundgaard Hamilton også, at de er på udkig efter billige opkøb.

»Vi ser dette som en mulighed i markedet, og man skal da heller ikke lade en krise gå til spilde,« siger han.

Kendisnatklub med Remee Jackman har endelig overskud – og tjener millioner i Indre By

Efter flere år med problemer i ejerselskabet LKG Night, har kendisnatklubben Museo i Lille Kongensgade 16 i Indre By skabt overskud i selskabet, efter den åbnede i september 2021.

LKG Night fik i 2021/2022 et overskud efter skat på 3,5 millioner kroner, skriver Finans. Det første millionoverskud siden 2016.

Ejerkredsen består blandt andet af Remee Jackman, der også tidligere har haft natklubben Arch i København, komiker Lars Hjortshøj, dating.dk-millionær Morten Wagner og hotelmilliardær Birger Arp-Hansen.

Remee Jackman troede egentlig, at han var færdig med nattelivet som investor, men han faldt for lokationen og det eksklusive natklubsprojekt.

»Lokalerne er helt særlige, og der er højt til loftet, så jeg har altid sagt, at hvis jeg skulle drive natklub igen, skulle det være på den adresse,« siger han til Finans.

Også komiker Casper Christensen har indtil for nylig været en del af ejerkredsen bag LKG Night.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet holder torsdag øje med disse tre ting:

  1. Onsdagens amerikanske aktieudvikling bragte med en stigning på op til 2 procent på indeksniveau en anelse ro hos investorerne. Holder den ro, og vil den også forplante sig til de danske aktier?
  2. En kort overgang var den amerikanske tiårige rente på 4 procent i denne uge. Onsdag faldt den dog noget tilbage og ligger torsdag morgen på 3,77 procent. Fed-funds vil fortsat stige, og det kan give højere markedsrenter. De seneste måneder har rentekurven dog været invers, og der er ikke noget, som tyder på, at den vil ændre sig på kort sigt. Derfor kan 4 procent for de tiårige amerikanske renter være et vigtigt pejlemærke at holde øje med.
  3. Bank of England (BOE) købte onsdag større mængder af britiske obligationer for at forhindre, at livsforsikringsselskaber ville lide meget store tab efter store rentestigninger. Det viser på den ene side, at investorerne er meget urolige, og at myndigheder er klar til at gribe ind. Samtidig viser det også en risiko for, at finanskrisen fra 2008 »findes« under overfladen. Der er al mulig grund til at følge den udvikling.

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA lukkekurser onsdag:

  • Dow Jones +1,88 procent
  • S&P 500 +1,97 procent
  • Nasdaq +2,05 procent

Asien – torsdag kl. 06.45:

  • Japan Nikkei: +0,81 procent
  • Hongkong Hang Seng: +1,25 procent
  • Kina CSI: +0,27 procent

Tak, fordi du læste med. God dag!