Business-update: Topøkonomer forventer en dyb og langvarig krise værre end coronakrisen

En kendt bagerkæde er på vej mod rekordår, mens en pizzakæde ser sig nødsaget til at lukke tre butikker. Snakken om krisetid og recession bliver mere og mere relevant, derfor giver flere topøkonomer nu deres bud på, hvor lang og voldsom denne krise bliver.

Professor på CBS Jesper Rangvid er en af de førende eksperter på finanskrisen, og han har tidligere blandt andet nærstuderet finanskrisens årsager for regeringen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God eftermiddag og velkommen til onsdagens Business-update.

Her vil vi gennemgå og give et overblik over dagens vigtigste erhvervsnyheder.

Dagens historier handler blandt andet om to madkæder, der står i hver sin modsatrettede økonomiske situation. Vi vil også kigge på en interessant historie fra retten, hvor der lige nu kører en sag, som trækker tråde til hvidvasksagen i Danske Bank. Vi starter dog ved krisesnak med eksperter.

#1 – Topøkonomer forudser en langvarig krise

Flere topøkonomer ser den aktuelle krise som begyndelsen på en længerevarende krise.

Børsen har talt med anerkendte økonomer, der blandt andet tæller CBS-professor Jesper Rangvid og cheføkonom Morten Lund, som dækker Skandinavien for den amerikanske storbank J. P. Morgan.

De er alle blevet bedt om deres forudsigelser om en ny krise præget af høj inflation, mangel på energi og krig i Europa, og der er ingen tvivl. De tror alle, at krisen bliver markant længere end den seneste krise i begyndelsen af coronapandemien.

Der er dog forskellige bud på, hvordan krisen vil udvikle sig og i hvilket tempo.

Jesper Rangvid tror, at det bliver en langvarig nedtur og en langvarig genopretning.

Den amerikanske storbank J. P. Morgan forudser, at krisen vil komme i bølger. Det vil være drevet af de kommende vintre, hvor manglen på energi vil være størst, og derfor bremse væksten, siger Morten Lund i Børsen.

Flere af økonomerne peger på, at økonomien vil nå bunden omkring slutningen af næste år.

#2 – Det har aldrig gået bedre for Lagkagehuset

Med 108 butikker er Lagkagehuset Danmarks største bagerkæde, og det forspring ser virksomheden nu ud til at udbygge.

Kædens administrerende direktør, Jason Cotta, fastholder nemlig sin forventning til selskabets vækst, der bliver rekordhøj, skriver Finans.

Samtidig med den udmelding knækker et til to danske bagerier hver uge nakken. Det sker især, fordi energi- og fødevarepriser i år er blevet rekordhøje, og derfor er bageriernes udgifter eksploderet.

Den store vækst hos Lagkagehuset skyldes ifølge direktøren, at man har formået at optimere forretningen samt haft et stort fokus på og succes med at vokse internationalt.

De seneste fire år har selskabet præsenteret store underskud.

#3 – Kendt pizzakæde lukker tre restauranter

Det er den perfekte storm, der har ramt pizzakæden Gorm’s.

En kombination af afbetaling af coronalån samt energi- og fødevarepriser på himmelflugt har nu fået konsekvenser for antallet af restauranter i kæden, skriver Finans.

Tre af i alt 13 restauranter lukkes permanent.

Der er tale om restauranterne i Roskilde, Kolding og Horsens.

Ifølge administrerende direktør Christian Madsen åbnede disse restauranter, lige inden pandemien ramte, og har derfor aldrig rigtig fået taget i markedet i områderne.

I flere år har selskabet være presset økonomisk, og siden 2019 er der blevet præsenteret underskud i millionklassen.

Tre uundværlige historier fra Berlingske:

A: Et kampvalg mellem en russer og en amerikaner skal torsdag afgøres i FN. Hvem skal være den nye leder for FNs Internationale Telekommunikationsunion og dermed internettet? Thomas Breinstrup udfolder betydningen af det højspændte valg her.

B: Danske Bank bliver nu beskyldt for ikke at være behjælpelig med oplysninger i en historisk retssag mod to mellemmænd i hvidvasksagen. Michael Lund og Julie Schneider var med til retsmødet, hvor kritikken blev præsenteret.

C: Rusland vil nu lukke gasrørene gennem Ukraine, og derfor stiger priserne på gas og el igen. Læs Emil Bo Rasks artikel her.