Burgerkæmpe er Vestagers næste mål i kampen mod lukrative skatteaftaler

Fastfood-giganten McDonald’s er under Europa Kommissionens lup, og allerede i dag starter der muligvis en dybdegående undersøgelse af deres skatteaftale i Luxembourg.

Foto: Jens Thaysen. McDonald's skatteaftale med Luxembourg skal nu undersøges.
Læs mere
Fold sammen

Den amerikanske burgerkæde McDonald’s er den næste i rækken af multinationale selskaber, som Magrethe Vestager og Europa Kommissionen nu vil undersøge for at have udnyttet huler i skattesystemet i Luxembourg.

Allerede i dag vil en mulig dybdeborende undersøgelse af McDonald’s skatteforhold begynde, oplyser anonyme kilder tæt på sagen til politico.eu.

McDonald’s vil således være det fjerde amerikanske, multinationale selskab, som Magrethe Vestager går til angreb på. Tidligere har hun dømt Starbucks, og undersøgelserne af Amazons aftale i Luxembourg og Apples aftale i Irland er fortsat i gang. Afgørelserne i disse to sager forventes afgjort i starten af 2016.

Tilbage i oktober beordrede Europa Kommissionen Luxembourg og Holland til at betale mellem 20 og 30 millioner yderligere i skat grundet de lokale aftaler med Fiat og Starbucks.

Europa Kommissionen har kigget på McDonald’s skatteforhold, siden der i januar kom en rapport fra den europæiske og amerikanske handelsorganisation, der anklagede McDonald’s for at have udnyttet skattehuler i Luxembourgs skattesystem på en måde, at fastfood-giganten har udgået at betale op til 1 mia. euro mellem 2009 og 2013.

 

I februar kom McDonald’s ligeledes i søgelyset i forbindelse med »Luxleaks-skandalen,« der afslørede, at hundredvis af virksomheder har hemmelige skatteaftaler med Luxembourg.

I går meldte McDonald’s dog ud, at de retter sig efter alle skattelove i Europa, og at de har betalt 2,1 milliarder dollars i Europa fra 2010-2014 med en gennemsnitlig skatteprocent på 27.

»Vi ikke er blevet anmeldt af Europa Kommissionen endnu, og vi overbeviste om, at hvis det skulle ske, ville blive løst positivt,« skriver McDonald’s i en pressemeddelelse.