Vestager: Fiat og Starbucks skal betale trecifrede millionbeløb i ekstra skatteregning

Fiat og Starbucks’ skatteaftaler i henholdsvis Luxembourg og Holland er ulovlig statsstøtte. Begge selskaber burde have betalt mindst 150 mio. kr. mere i skat. Det er konklusionen fra EU-kommissær, Margrethe Vestager, i en længe ventet beslutning onsdag.

Foto: FRANCOIS LENOIR

BRUXELLES: EU-kommissær Margrethe Vestager har onsdag kl. 11 løftet sløret for sin endelige beslutning i de længe ventede sager om kaffekæden Starbucks’ skatteaftale i Holland og bilfabrikanten Fiats skatteaftale i Luxembourg. Aftalerne er ulovlig statsstøtte, og EU-Kommissionen beordrer derfor henholdsvis Luxembourg og Holland til at inddrive yderligere mellem 20 og 30 millioner euro - ca. 150-225 millioner kroner - i skat fra de to selskaber.

»Skatteafgørelser, der kunstigt sænker et selskabs skattebyrde, er ikke forenelige med EUs regler for statsstøtte. De er ulovlige. Jeg håber - med dagens beslutninger - at beskeden bliver hørt af medlemsstaternes regeringer og selskaber. Alle selskaber, store eller små, multinationale eller ej, bør betale deres fair andel i skat,« udtaler Margrethe Vestager i forbindelse med beslutningerne.

Sagerne omhandler de skatteafgørelser, som de to selskaber har fået i henholdsvis Holland og Luxembourg, der har tilladt priser for interne handler i Fiat-gruppen og Starbucks-gruppen, som ifølge EU-Kommissionen ikke stemmer overens med markedspriserne og derfor kunstigt har sænket selskabernes skattebetalinger.

»Som et resultat er størstedelen af overskuddet i Starbucks’ kafferistningsselskab flyttet udenlands, hvor det heller ikke bliver beskattet, og Fiats finansieringsselskab betalte kun skat af undervurderede overskud,« hedder det i en pressemeddelelse fra Margrethe Vestager.

Derfor skal Holland og Luxembourg nu opkræve mellem 20 og 30 millioner euro - ca. 150-225 millioner kroner - i manglende skattebetalinger fra de to selskaber.

Både Fiat og Starbucks har på forhånd afvist at have gjort noget forkert, og regeringerne i Holland og Luxembourg har også straks meddelt, at de er henholdsvis »overrasket« og »uenig« i Vestagers beslutninger.

På forhånd har det da også været forventningen, at både landene og selskaberne vil prøve sagerne ved EU-Domstolen.

Sager, der ventes at involvere langt større beløb, om Apples skatteaftale i Irland og Amazons skatteaftale i Luxembourg, er også i den afsluttende fase, men Margrethe Vestager vil ikke sætte dato på, hvornår de beslutninger kommer.

»Budskabet i dag er princippet. Det er de to første sager, men der er andre igangværende undersøgelser, og flere kan komme til, hvis vi har mistanke om, at EUs statsstøtteregler ikke overholdes,« siger Margrethe Vestager på et pressemøde.

Onsdagens beslutninger kommer, efter at EU-Kommissionen sidste år kastede sig ud i et nyt forsøg på at bremse aggressiv skatteplanlægning ved at undersøge, om en række selskabers skatteaftaler i Irland, Holland og Luxembourg er en form for ulovlig statsstøtte til selskaberne.

Vestagers dom: »Skatteaftalerne er ulovlige«

 

De foreløbige konklusioner i de såkaldte åbningsbeslutninger kom frem til, at der var tale om ulovlig statsstøtte, når f.eks. Starbucks i Holland og Fiats finansielle selskab i Luxembourg har fået skatteafgørelser, der sikrer selskaberne en effektiv skattebetaling i landene på ganske få procent.

Det bekræftes med onsdagens beslutninger fra Vestager.

Sagerne om statsstøtte er rettet mod landene, der nu af EU-Kommis­sionen bliver tvunget til at opkræve »skatte­rabatten« til selskaberne.

Mens selskaberne skal have penge op af lommen, får landene således ekstra skattebetalinger ud af sagerne. Når landene alligevel kæmper imod, skyldes det, at det kan få vidtrækkende konsekvenser for de mange selskaber, som man blandt andet har tiltrukket med sit skattesystem. Selskaber som har skabt tusindvis af arbejdspladser, der er langt mere værd end skatterabatterne.

 

EU-Kommissionen har i årtier ønsket mere ens skattesystemer i EU, som vil gøre aggressiv skatteplanlægning sværere for selskaber. Men landene insisterer på selv at stå for skattelovgivningen, og derfor er der fortsat stor forskel på selskabers skatte­mæssige muligheder i de forskellige EU-lande.

Margrethe Vestager understreger da også, at der i det hele taget er behov for at gøre mere for at skabe gennemsigtighed i såvel skattesystemer som skatteaftaler i EU både for at undgå kunstigt lave skattebetalinger, men også for at undgå eventuel dobbeltbeskatning af selskaber.