Brug dit jobcenter

@EVB-Minikronik Tekst m. Uncial:Har din virksomhed oplevet, at det er svært at finde nye medarbejdere?

Har du opdaget, at de sædvanlige netværk til rekruttering ikke længere kan levere varen?

Har du oplevet, at store og dyre jobannoncer kun gav to henvendelser – og de var helt forkerte?

Svarer du nej til dette, så er din virksomhed både heldig og sjælden, og du behøver ikke at læse resten af denne kronik.

Svarer du ja, så er du en af mange virksomheder med rekrutteringsproblemer. Men opgiv ikke på forhånd. For hvis du læser videre, er der måske lys for enden af tunnelen.@EVB-Minikronik Tekst incl. fed:HENNE OM HJØRNET ligger din kommunes jobcenter. Her er der ledige, hvis store ønske er at udfylde en af de ledige pladser på arbejdsmarkedet. Hvorfor ikke invitere dem ind i varmen i din virksomhed? Det gør du f.eks. ved at samarbejde med jobcentret og få dine ledige stillinger vist på www.jobnet.dk. Det er helt gratis, og så har du fri adgang til de ca. 80.000 ledige, som aviserne hele tiden skriver om.

Nu tænker du nok, at ja, det har jeg da læst og hørt om. Men når de mennesker trods den rekordlave ledighed ikke har et job, så passer de nok heller ikke ind i min virksomhed. Det er da også rigtigt, at der nok ikke er mange ledige med nøjagtig de spidskompetencer, som din virksomhed søger. Men 80.000 ledige er faktisk vurderet til at være parate til arbejdsmarkedet af enten deres a-kasse eller kommunen.

Det kan meget vel være, at de ikke umiddelbart er 100 procent kvalificerede til netop de funktioner, din virksomhed søger. Det er også ofte sådan, at de ikke kan køre med lysets hastighed fra første dag. Men de fleste kommer hurtigt på omdrejningshøjde, hvis din virksomheder lægger tingene rigtig an i begyndelsen og investerer lidt tid i deres oplæring. Så hvad med at prøve f.eks. Martin, Fatima eller Knud?@EVB-Minikronik Tekst incl. fed:MARTIN ER 27 ÅR og forlod folkeskolen med glæde efter at have tabt ni års kamp med bogstaver og bøger. Siden da har han haft en del jobs, men sjældent mere end et par måneder ad gangen. Martin er ret genert, og det med at sælge sig selv som en gave til arbejdsmarkedet – det lærte han hverken hjemme eller i skolen. Han vil gerne arbejde på et lager.

Fatima på 38 år har noget arbejdserfaring fra hjemlandet, hvor hun var på kontor. Ellers har hun mest erfaring med at passe mand og børn. Hun taler og forstår dansk, når det ikke går alt for stærkt. Gennem jobcentret har hun fået et kursus i køkken/kantinearbejde. Nu mangler der bare en arbejdsgiver, der vil ansætte hende og hendes tørklæde.@EVB-Minikronik Tekst incl. fed:Knud er 56 år, og han mistede sit job som salgschef for et år siden, da virksomheden lukkede. Han har søgt mindst 100 job siden da, men forgæves. Det med kundepleje ved han alt om, og chefjobbet har han opgivet. Nu mangler han en arbejdsgiver, der ikke går alt for meget op i årstallet på dåbsattesten.

Kunne du tænke dig at ansætte en Martin, en Fatima eller en Knud, så grib telefonen og ring til dit lokale jobcenter. Der er mange andre virksomheder, der har prøvet det. Og mange har fundet ud af, at det godt kan betale sig at tænke lidt bredere, når der skal findes nye folk til virksomheden.