BP vinder sin første olielicens efter grønlandsk exit

Greenpeace kritiserer den grønlandske regerings beslutning om åbne et af landets uberørte farvande for BP, der var ansvarlig for oliekatastrofen i Den Mexicanske Golf i 2009.

Foto: Christian Brøndum
BP har overraskende vundet en licens, der giver ret til efterforskning og udvinding af olie i Grønlandshavet ud for Nordøstgrønland.

Miljøorganisationen Greenpeace kritiserer ifølge den britiske webavis theguardian.com, at giganten, som var ansvarlig for oliekatastrofen i den Mexicanske Golf, af Grønlands regering netop har fået en tilladelse til at arbejde i et af verdens mest skrøbelige havmiljøer.

Et konsortium bestående af britiske BP, danske DONG Energy, italienske ENI og grønlandske Nunaoil har netop af Siumut-Atassut-regeringen med landsstyreformand Aleqa Hammond i spidsen fået en koncession til efterforskning og udvinding af olie og naturgas i et stort område i Grønlandshavet.

BP har vundet olielicensen tre og et halvt år efter, at den britiske oliegigant trak sin ansøgning om licens til olieefterforskning ved Vestgrønland.

Berlingske Business skrev i september 2010, at BP var blevet presset til at trække sin ansøgning til de grønlandske myndigheder om en efterforskningslicens i Baffin Bugten ved Nordvestgrønland.

Daværende landsstyreformand Kuupik Kleist, Inuit Ataqatigiit, og daværende råstofdirektør Jørn Skov Nielsen var tilsyneladende uinteresserede i at få BP ind i Grønland og bore til havs.

Afvisningen foregik i lyset af oliekatastrofen med boreplatformen Deepwater Horizon i 2009 i Den Mexicanske Golf. BP blev gjort ansvarlig for den voldsomme forurening af havområdet og Louisianas kyster.

Det kostede selskabet enorme summer i erstatning. Samtidig fik BP et elendigt image, og selskabets aktiekurs raslede ned.

Den britiske oliegigant har netop bekræftet, at det har fået tilladelse til at arbejde i Amaroq-koncessionen ved Nordøstgrønland.

”BP og vore partnere ENI og DONG Energy er glade for tildelingen af blok 8 i Nordøstgrønlands-licensrunden, et areal på 2,630 kvadratkilometer,” hedder det i en udtalelse fra BP.

Olieselskabet siger endvidere, at der forestår adskillige års forsigtig planlægning af bl.a. seismiske undersøgelser i efterforskningsområdet.

Jørn Skov Nielsen, der er avanceret til departementschef i Departementet for Erhverv og Råstoffer, har forhandlet koncessionsaftalen på plads med BP. Han har samtidig indstillet til landsstyret, Grønlands regering, at BP fik en koncession.

BP søgte om en tilladelse som operatør i konsortiet, der fik licensen i blok 8. Men BP har besluttet at overdrage operatørrollen og dermed leder af konsortiet til ENI. Det sker efter gensidig aftale med partnerne og Grønlands regering, skriver theGuardian.com.

Mens miljøorganisationen Greenpeace, forsikringsindustrien og olieselskab Total har advaret mod konsekvenserne ved eventuelle ulykker og katastrofer ved olieudslip i isfyldte grønlandske farvande, mener landsstyret, at tilstedeværelsen af store olieselskaber øger chancen for at finde olie ved Grønland.

I september 2012 sagde Totals topchef Christophe de Margerie til Financial Times, at olieselskaberne skulle holde sig væk fra Arktis, fordi der var risiko for at et olieudslip ville skabe miljøødelæggelser. I Grønland ville en olieulykke være en katastrofe, sagde han dengang.

”Jeg noterer med stor tilfredshed, at vi kunne tiltrække de største olieselskaber i verden til at lede efter olie og gas i vores område. Det øger troen på, at de finder olie og gas i kommercielle mængder”, sagde Jens-Erik Kirkegaard, landsstyremedlem for Erhverv og Råstoffer efter licensuddelingen kort før jul 2013.

Men råstofministeren understregede samtidig, at ”al efterforskning efter olie og gas sker efter de højst opnåelige standarder, når det drejer sig om at tage hensyn til havmiljøet og havet s levende ressourcer”.

Siden oliekatastrofen i Den Mexicanske Golf har BP ikke vundet nogen olielicenser hos USAs regering, men selskabet har fået boretilladelser i Barentshavet af den norske regering. BP ejer også 20 procent af verdens største olieproducent, russiske Rosneft, der har licenser til havs i russisk Arktis.