Bobach udbygger sin klare fremgang

Underleverandører. Nordjysk smedevirksomhed nyder godt af den omfattende byggeaktivitet og roen på stålpriserne - men byggeriet har et generelt problem med stigende materialepriser, fastslår smedemester Poul Bobach.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bobach Smedeværksted A/S i Aalborg fortsætter sin positive udvikling. Efter at have været ramt af stigende stålpriser, måtte nordjyderne indkassere et minus på bundlinjen for et par år siden. I fjor lykkedes det at vende udviklingen til et beskedent plus, og nu begynder det hele igen at være mere velpolstret. Overskuddet i det seneste regnskab blev på godt 1,7 mio. kr. før skat, men det hører med til historien, at godt og vel en halv mio. kr. hidrører fra salg af virksomhedens gamle firmadomicil, der har været udlejet gennem den sidste halve snes år.

Virksomheden fremstiller blandt andet trapper, gelændere, værn og altaner i stål til byggeriet. Selv om det er lykkedes for nordjyderne at vende udviklingen markant, vil råvarepriserne altid skulle placeres under trusler i SWOT'en, erkender smedemester og ejerleder Poul Bobach. Det generelle problem for alle udførende i byggeriet - entreprenører som underleverandører - er, mener han, at der er stor risiko for, at stigende materialepriser fra et tilbuds afgivelse til ordren er effektueret kan underminere dækningsbidraget.

- På trods af den hektiske byggeaktivitet kan vi blandt de større entreprenører se, at de har svært ved skabe et tilfredsstillende overskud. Det skyldes, efter min mening, at tidshorisonten for et byggeri ofte er lang fra tilbuddet er givet og indtil byggeriet står færdigt. Stålpriserne er blevet stabile, men vi ser store prisstigninger på en række andre byggematerialer. Det er ekstra omkostninger, der naturligvis kan forringe resultatet for de udførende. Mange giver jo et tilbud på et projekt, inden de entrerer med underleverandører og materialeleverandører. Hertil kommer, at der i dag er så meget pres på byggeriet, at det nærmest er umuligt at indhente en tidsplan, hvis der kommer en lille smule grus i maskineriet. Tidligere kunne man bare sætte flere folk ind på en opgave, hvis man kom bagud. Den mulighed eksisterer ikke her og nu, for der er ganske enkelt ikke ekstra folk at tage af, siger Poul Bobach.

På spørgsmålet om, hvad han selv har lært af situationen for et par år siden med meget ustabile råvarepriser, siger han:

- Noget har vi da lært, men det er generelt meget svært at håndtere en situation med stærke udsving i råvarepriserne. Der er vist ikke meget andet at gøre end at prøve at kigge lidt dybere ind i krystalkuglen og blive bedre til at forudsige prisudviklingen, selv om jeg da godt ved, at vi så nærmer os spekulation.

Poul Bobach mener ikke, man bare kan gardere sig ind ved at sætte en højere pris på sit tilbud. Det tillader konkurrencesituationen ikke.

Trods problemstillingen er han på egne vegne meget optimistisk med henblik på de kommende år.

- Der er jo generelt gang i dansk erhvervsliv over hele linjen. Samfundsøkonomien er god, fastslår smedemesteren.

Han er en kendt skikkelse i Dansk Industri. Blandt andet er Poul Bobach formand for foreningen SMD, der repræsenterer godt 600 mindre og mellemstore virksomheder, som fortrinsvis beskæftiger sig med fremstilling, reparation, handel og service inden for smede-, maskin-, elektronik- samt VVS-branchen. SMD er en del af Dansk Industri. Som formand vurderer den nordjyske smedemester, at det generelt står godt til ude hos medlemmerne.Bobach Smedeværksted A/S - Aalborg Mio. kr. 2005/06 2004/05 Bruttofortjeneste 13,5 10,0 Resultat før skat 1,7 0,05 Egenkapital 3,7 2,9 Medarbejdere 34 29