Aktionærer er langsigtede

Topchefer mener, at de bliver straffet af aktiemarkedet, hvis de investerer, som for eksempel Danske Bank har gjort i Irland. Direktør Claus Silfverberg fra Dansk Aktionærforening er uenig.

Straffer aktionærer visionære virksomheder?

Det ved jeg nu ikke rigtig, om jeg synes. Det er ganske mange penge, hr. Straarup har betalt for nogle irske forbrugere. For mig er det udtryk for, at der er et stort behov ikke mindst i Danske Bank for at få noget udvikling i toplinjen. Desuden er den kortsigtede reaktion i høj grad udtryk for, at børsmæglerne sætter kursen ned, snarere end investorerne. Man kan jo også se, at der har været en modreaktion.Men er der ikke for meget fokus på at give penge tilbage til aktionærerne i forhold til at geninvestere og skabe vækst?

Der er tider, hvor man skal investere, og tider, hvor man ikke skal. I øjeblikket befinder vi os i en mærkelig situation med ekstremt høje priser på for eksempel unoterede selskaber og ekstremt lave renter. De høje priser indikerer højkonjunktur, og de lave renter indikerer lavkonjunktur. Begge dele kan ikke være rigtigt samtidig, så en af parterne tager fejl. Virksomhedsledere kan vælge at købe til de høje priser. Hvis det så går godt, bliver man udråbt til langsigtet visionær strateg. Hvis det efterfølgende viser sig, at vi skal gennem en længere lavkonjunktur, bliver man udråbt til halvidiot, fordi man købte på toppen af markedet.Skal aktionærerne så selv lave den afvejning?

Jeg vil da gerne komplimentere de virksomhedsledere, der siger, at hvis vi ikke kan se nogle projekter, der virkelig er gode, er det bedre at sende pengene tilbage til aktionærerne. Og jeg føler, at vi befinder os i en højrisikosituation i øjeblikket. Hvis ikke man som virksomhedsleder virkelig føler, at man kan stå inde for de investeringer, der er mulige, er det da bedre og ærligere at sige: Priserne er for høje i den nuværende situation.Tænker aktionærer alligevel ikke for kortsigtet?

De private aktieinvestorer, som er den gruppe, jeg repræsenterer, tænker ikke på den måde. Hvis der er nogen, der er langsigtede, er det dem. Blandt private investorer er der stor tiltro til ledelserne i de børsnoterede virksomheder. Det håber jeg, de vil leve op til, ved at behandle firmaets penge som deres egne.