50.000 tyskere dropper jobbet i rig delstat

Den sydvestlige delstat Baden-Württemberg lægger ud med den første metalstrejke i Tyskland i syv år. Konflikten begynder mandag.

BERLIN

Det velstående Baden-Württemberg bliver målet for Tysklands første strejke i metal- og elektronikindustrien siden 1995.

Beslutningen blev truffet af fagforbundet IG Metall torsdag og betyder, at indledningsvis 50.000 arbejdere på 21 virksomheder i Baden-Württemberg ikke møder på jobbet mandag. Præcis hvilke arbejdspladser, der bliver tale om, er ikke offentliggjort, men delstaten rummer bl.a. bilfabrikker som Daimler-Chrysler og Porsche. Senere på ugen er der planlagt punktstrejker på i alt 80 virksomheder i Baden-Württemberg, sagde IG Metall-formand Klaus Zwickel.

Også i Berlin og Brandenburg har forbundets medlemmer vedtaget at gå i strejke med overvældende flertal, men startdatoerne her fastlægges først senere. IG Metall synes at satse på, at arbejdsgiverne hurtigt foreslår en tilbagevenden til forhandlingsbordet.

Konflikten kommer efter et krav fra IG Metall om 6,5 procent mere i løn. Såvel arbejdsgivere som økonomiske vismænd mener, at tallet er urealistisk i en tid, hvor Tyskland plages af voldsom ledighed og nærmer sig nulvækst. IG Metall mener, at en lønforhøjelse sætter skub i økonomien gennem øget efterspørgsel.

Selv de strejkende tror formentlig ikke på, at deres ønske opfyldes. Der tales underhånden om, at deres virkelige krav ligger på godt fire procent. Arbejdsgiverne har tilbudt 3,3 pct. inklusive en ekstra månedsløn, som vanligt i Tyskland, samt et engangsbeløb på 380 euro (2.800 kr.) for marts og april 2002. Hermed var man tæt på de fire pct. Øvelsen består nu i at indrette flere små cigarkasser med penge, så det magiske tal nås. Arbejdsgiverne vil gøre meget for at undgå en større lønforhøjelse, men er heller ikke interesseret i en faglig kamp. Også forbundskansler Gerhard Schröder håber på en blød landing. Der er valg i Tyskland i september, og det sidste, kansleren har brug for, er en hed sommer på arbejdsmarkedet.