Ny bolig i gamle rammer

Vibeke og Stig Dahm flyttede fra et parcelhus til et stråtækt husmandssted i et fredet hedeområde. De har valgt at indrette moderne med massivt snedkerkøkken, italienske gulvfliser, kunst og nutidsmøbler.

Foto: Jan Ove Kristensen. Stuen er åben til kip med stort vindue mod øst. Sofabordet er udført af en smed efter Vibeke Dahms udkast, og chaiselongen er fra Eilersen. Kunstværket med vandfarve på papir er af en ukendt, finsk kunstner og fra cirka 1980. De antikke, vandgrønne skodder er franske.
Læs mere
Fold sammen

Egentlig ville de helst have haft et moderne arkitekttegnet hus, der svarede til det, de har boet i tidligere. Men det hedelignende naturlandskab, som deres nuværende stråtækte og bevaringsværdige hjem ligger i, betød trods alt mere end arkitektur.

Derfor blev det til et kompromis med en nænsom, klassisk renovering på ydersiden og en indvendig, moderne istandsættelse af huset. Interiør og indretning gik også i retning af det moderne med bl.a. et håndlavet køkken, der går i et med stuen. Huset er en bolig i to etager med en moderne trappe op til overetagens sovegemakker.

Attraktionen for Vibeke og Stig Dahm, som oprindeligt kommer fra henholdsvis Virum og Lyngby, var at få lov at bo midt i naturområdet Rusland, som strækker sig flere kvadratkilometer syd for Dronningmølle.

Her bor de i en lille enklave af bevaringsværdige husmandssteder fra gamle dage omgivet af store haver og marker, så langt øjet rækker. Lige her i baghaven findes indgangen til det fredede naturområdes sydlige adgangsvej, som er et yndet udflugtsmål og kun har passage til fods – selv cykler er umulige at køre på her. Parret boede senest i en arkitekttegnet hus i Hornbæk. De blev dog trætte af parcelhuskvarterer og søgte videre ud på landet.

Det skete, da en sjælden lejlighed bød sig, og et af de ganske få unikke huse blev sat til salg. Her har parret fået god plads omkring sig såvel ude som inde. En tidligere driftsbygning, som er bygget sammen med hovedhuset, er ombygget til en hel selvstændig fløj, hvor der er feriebolig til børn og børnebørn på besøg.

I hverdagen har de to dog kun brug for køkken og stue, der findes i åbent plan i husets underetage samt soveværelse, som man kommer til ad en trappe fra stuen. I stuen er der åbnet til kip med en fornemmelse af lys og luft.

»VI VIL ALLERHELST bo minimalistisk og råt frem for en romantisk nostalgistil. Sådan er det, selv om huset måske for nogen appellerer til det andet på grund af årgang og byggestil. Vi synes dog, at det moderne giver en bedre og mere spændende kontrast til et 135 år gammelt hus,« siger parret, som bor med møbler, de har samlet gennem årene og også havde i det moderne hus, som var deres hjem før.

»Den største kvalitet netop her er, at her er så stille uden forstyrrende trafik eller naboer. Og traktorer høres jo kun i perioder. Der fører en lang markvej ind til bebyggelsen, så vi er langt væk fra den lokale landevej. Her er stille, smukt og rigt på rådyr, fasaner, harer og en masse fugle,« lyder det fra Vibeke og Stig Dahm, som tilføjer:

»Det er nærmest en livsstil at bo herude, hvor vejen kan være lukket i dagevis af sne. Men det har jo ikke været et problem med den vinter, vi har haft indtil videre. Men så er der andre besværligheder med egen brønd og rensningsanlæg, som især forekommer i sommerhalvåret,« forklarer Vibeke og Stig Dahm.