Kranerne har travlt i Udkantsdanmark: Flere og flere huse er nedrivningsklar

Antallet af tomme huse er vokset med 50 pct. på 15 år. I nogle landområder står mere end hvert fjerde hus tomt, og mange af dem er klar til at blive revet ned.

Det er især i udkantsområderne, man finder de mange tomme huse. Foto: Wayne Stadler. Fold sammen
Læs mere

En ny rapport fra KORA, Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning, tegner et danmarkskort over, hvor mange nedrivningsparate huse, der findes i Danmark, og hvor de ligger. Rapporten bringer dårligt nyt for Udkantsdanmark, for det er især på steder som Bornholm, Lolland-Falster, Langeland og Nordvestjylland, de forladte huse befinder sig. Og det er skidt for områdernes evne til at tiltrække nye skatteborgere, forklarer Nicolai Kristensen, som er professor i KORA.

»De mange faldefærdige huse er en barriere for vækst og udvikling i lokalsamfundene, fordi de skræmmer nye beboere væk og fastfryser boligmarkedet. Som boligkøber vil man gerne kunne sælge sin bolig igen. Men hvis lokalområdet er i forfald, skabes der usikkerhed om, hvorvidt man kan sælge huset igen. Dermed tør ingen købe det. I dag ser vi meget lange liggetider og hussalg, der trækkes tilbage, fordi husene ikke kan sælges,« siger han.

KORAs rapport viser også, at udviklingen vil fortsætte med uformindsket styrke i de kommende år, hvis der ikke sættes ind med lokale strategier mod, at flere og flere huse i landområderne skal i nærkontakt med en nedrivningskran.