Grønne vidder og lave priser: Storbyfamilier strømmer mod provinsbyerne

Provinsbyerne lokker børnefamilierne med lave kvadratmeterpriser og plads til store armbevægelser. Tendensen fra 00erne, hvor mange flytter længere ud, er tilbage, vurderer en ejendomsmægler.

Det tager under én time at pendle i bil til København fra Holbæk – og tager man toget, kan man arbejde imens. Og det er der mange, der udnytter i disse år. Foto: Holbæk Kommune Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skov, strand, marker og masser af billige kvadratmeter til hele familien. Læg dertil pladsgaranti i daginstitutioner, rolige omgivelser og ren, frisk luft. Måske endda et hus med havudsigt til blot to runde mio. Lyder det som noget, der kunne være lidt ekstra pendling værd? I så fald tænker du som mange andre danskere, især børnefamilier, for provinsbyerne ca. 45-60 minutters transporttid fra København lokker i disse år flere og flere københavnske familier til.

60 kvm eller 6 værelser?

Eksempelvis kan du i Slagelse anskaffe dig en 6-værelses murermestervilla på 150 kvm til 1,5 mio., hvor det samme beløb i områder som Kastrup, København S eller Valby ikke rækker til mere end ca. 60 kvm fordelt på 2 eller 3 værelser.

Orienterer du dig mod nord, skal du i udkanterne af Hamlets havneby Helsingør – f.eks. i forstæderne Snekkersten eller Kvistgård – af med ca. 2 mio., hvis du er på udkig efter et hus med 5-6 værelser og over 100 kvm at boltre dig på. Mod vest, i Holbæk Kommune, kan du blive husejer for 300.000 kr. kontant – ja, du læste rigtigt – og har du 1,5 mio kr. at gøre godt med, kan du købe dig til ca. 200 kvm i de små byer i Holbæks udkanter.

Helsingør, med vartegnet Kronborg, er en af de provinsbyer, der nyder godt af børnefamiliernes flugt fra hovedstaden. Fold sammen
Læs mere

Har du et par børn, og er dine midler ikke ubegrænsede, er der altså ingen tvivl om, at eftersøgningen på en bolig, der kan give mulighed for at indrette et værelse til hver guldklump og installere en trampolin i haven, med fordel kan foregå andre steder end i København, hvor en 6-værelses villa i eksempelvis Vanløse kræver, at du kan fremskaffe 5 mio. kr. Er det på Frederiksberg eller i Dragør, du skal bruge rigeligt med plads, beder markedet dig pænt om 10 mio. kr.

Samme tendens som i 00erne

At flere familier vælger at flytte længere væk fra København, skyldes selvfølgelig i vidt omfang de høje boligpriser i og omkring hovedstaden, der holder mange væk fra det københavnske boligmarked. Men det er ikke kun med et negativt udgangspunkt: En del børnefamilier vælger i disse år at sælge deres københavnske ejerlejlighed og benytte gevinsten fra friværdien til at købe sig til drømmen om mere plads – bare i provinsen. Det fremhæver ejendomsmægler Michael Jørgensen, som er indehaver af Home i Holbæk:

»Generelt er der en betydeligt større efterspørgsel fra hovedstadsområdet; det er en oplevelse, jeg er sikker på. De sidste 1-2 år har det været et tydeligt mønster. Det drejer sig primært om børnefamilier, og man kan sige, at det er historien, der gentager sig. Prisniveauet er blevet så højt i København, så vi ser det samme, som vi så i starten af 00erne: at børnefamilierne flytter ud af København. Det kan både ske med et negativt og et positivt afsæt. På den positive side er der mange, der f.eks. har haft deres ejerlejlighed i København siden 2007, og som nu har en opsparing i den, der gør, at de har råd til at udleve deres boligdrømme og købe et stort hus i en provinsby. På den negative side kan man sige, at prisniveauet er så højt i hovedstaden, at mange ikke længere har råd til at udleve deres boligdrømme derinde,« siger Michael Jørgensen til Berlingske Boligen.

Transporttiden mindre vigtig

Også i Helsingør kan ejendomsmægler og indehaver af Home Helsingør Andreas Løgstrup fortælle om en stigende interesse fra børnefamilier fra hovedstaden, som ønsker mere plads og natur omkring sig. Tendensen til, at flere har mulighed for at udføre en del af deres arbejde hjemmefra, gør det formentlig nemmere for nogle at tage springet ud i pendlerlivet, vurderer han.

»Det er stensikkert, at vi mærker en markant stigning i interessen fra især børnefamilier, der kommer direkte fra København. Vi har altid levet godt af, at folk flytter herop fra København, men i løbet af de sidste to år har stigningen været betydelig. Faktisk er det sådan nu, at 60 pct. af samtlige vores handler er folk fra København, der køber hus heroppe. De kan bytte en 2-værelses lejlighed ud med et hus, og det er især interessant for børnefamilier, der på den måde får plads til hele familien. Det, vi typisk oplever, at familierne søger, når de flytter herop, er dog ikke kun mere plads, men også at være tæt på skov, strand og vand. Nogle bruger så en del af den ekstra plads, de på grund af de lavere priser kan købe sig til heroppe, på at indrette sig med hjemmekontor. På den måde kan de arbejde hjemmefra og behøver ikke at køre til København hver dag. Andre tager selvfølgelig Kystbanen frem og tilbage fem dage om ugen,« forklarer han.

Lys, vind og store vidder. Når københavnerne får børn, vil mange af dem i disse år gerne et godt stykke væk fra hovedstaden. Foto: Nelson L/Flickr. Fold sammen
Læs mere

Men også muligheden for at kunne opretholde et relativt højt forbrug, samtidig med at man nyder godt af en god og stor bolig, er med til at lokke børnefamilier fra det pressede københavnske boligmarked ud til det mere tilgivende af slagsen i Helsingør Kommune, fortæller Andreas Løgstrup:

»Husene heroppe er så meget billigere end boliger i København, at mange familier ved at flytte til Helsingør Kommune har mulighed for både at have et hus med god plads og rejse på ferie hvert år, have to biler, eller hvad de nu synes er vigtigt for dem.«

Foretrækker de nære forstæder

Helsingør Kommunes målsætning er, at byen skal kunne byde 800 nye familier velkommen om året, og den målsætning er man på grund af den øgede interesse fra især hovedstads-familier tæt på at nå nu, oplyser Andreas Løgstrup.

Men selv om det ifølge oplysninger fra Boligøkonomisk Videncenter er rigtigt, at flere københavnske børnefamilier i disse år søger mod provinsbyer som Helsingør, er byerne i Københavns nære omegn fortsat det område, der tager imod flest nye tilflyttere fra hovedstaden hvert år.

Topscorerne i den sammenhæng er klassiske omegnskommuner som Rødovre, Gladsaxe og Tårnby, mens de sjællandske provinsbyer lidt længere væk, samt de store byer på Fyn og i Jylland, stadig afleverer flere borgere til København, end de modtager. Det oplyser Curt Liliegreen, som er direktør for Boligøkonomisk Videncenter.

Han understreger, at selv om Helsingør er populær blandt børnefamilier, skal man også huske, at mange Helsingørborgere omvendt rykker mod hovedstaden:

»Mange familier med børn flytter til Helsingør, og det er det, ejendomsmæglerne i byen oplever. De ser så ikke den modsatte tendens, som er, at endnu flere flytter den anden vej. Det gælder dog ikke børnefamilier, som ikke har råd. Dem, der flytter fra Helsingør til København er typisk de unge, som skal ind og have en uddannelse og som ’drages af byens lys’. De søger formentlig oftest en lejelejlighed. Man skal jo huske, at ejerboliger kun er en del af boligmarkedet, og der er ikke tale om, at provinsbyerne tømmer København for borgere,« siger Curt Liliegreen til Berlingske Boligen.