Fremtidens skyskraber er af træ - det er godt for klimaet

Verden over bygges høje huse af træ, og Danmark er så småt ved at komme med.

Mjøstårnet i Ringsaker i Norge bliver 81 meter højt og dermed så langt verdens højeste bygning af træ. Tårnet er den højeste del af et større kompleks af træbygninger, der vil indeholde boliger,  hotel, kontorer og restaurant. Første del ventes at stå klar i 2018,Konceptuelt billede: Voll Arkitekter Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Træ som byggemateriale er »hot« lige nu. Træ er et miljøvenligt byggemateriale, der nærmest fra fødsel til død belaster miljøet mindre end stål og beton. Og ny teknologi gør det muligt at bygge højere huse af træ - endda meget høje huse af træ, selvom egentlige skyskrabere på mere end 100 meters højde lader vente på sig.

»Normalt taler vi om højhuse, når huset er 40 meter og derover. Men i træ-regi skal vi kun i 4-5 etager, før vi taler om højhuse,« siger Finn Larsen, senioringeniør i Rambøll, der er med i netværket for høje træhuse i Danmark.

I hele verden er byggeprojekter undervejs, som skal blive til verdens højeste hus af træ. Lige nu står det højeste træhus dog i Norge, hvor flere konkurrenter til titlen også er godt på vej.

»Treet« i Bergen er 51 meter højt og har 64 lejligheder. Man kan følge opførelsen af byggeriet på videoen herunder:

https://www.youtube.com/watch?v=e5XsqauBCX4

Længere nordpå ad den norske vestkyst er Mjøstårnet af træ kun et år fra at stå færdigt. Mjøstårnet bliver 81 meter højt og dermed så langt det højeste træhus i verden.

Et andet moderne højt træhus er det prisbelønnede »Wood Innovation and Design Centre« i Canada, som er næsten 30 meter højt. Den er tegnet af Michael Green, der har udgivet en bog om høje træhuse.

Det næsten 30 meter høje »The Wood Innovation Design Centre (WIDC)« er opført af canadisk træ som en del af University of Northern British Columbia (UNBC). Det store byggeri stod færdigt i 2014. Det er den højeste moderne træbygning i Nordamerika.Foto: Michael Green Architecture Fold sammen
Læs mere

I Danmark er boligorganisationen AL2bolig ved at opføre 4100 kvadratmeter etagebyggeri i træ på Lisbjerg Bakke nord for Aarhus. Byggeriet tegnes af Vandkunsten arkitekter, og de 40 boliger vil blive fordelt over seks blokke i tre og fire etager. Det bliver det første træbyggeri af sin art herhjemme.

Træblokkene på Lisbjerg Bakke bygges af et ret nyt træmateriale, der kan bruges på samme måde som betonplader - det er blot betydeligt lettere og mindre miljøbelastende.

»Træ er bæredygtigt af flere grunde. Rent transportmæssig skal man flytte mindre materiale. Man kan fylde en lastbil med træ uden den bliver overlæsset - det kan man ikke med stål og beton. Der bruges mindre CO2 til et træbyggeri. Træet oplagrer jo CO2, når det vokser. Og der bruges mindre CO2 til at forarbejde træet end til beton  og stål,« siger Finn Larsen.

Den nye måde at forarbejde træ - også træ af dårlig kvalitet - til byggeelementer, gør det muligt at bygge i højden med træ. Men vi kommer dog vil til at vente på træhuse i mere end fire etager herhjemme.

»I Danmark har vi været mildt sagt fodslæbende med at bygge i træ. Vi har en byggelovning, som siger at over fire etager vil man gerne bruge ikke-brændbare materialer. Det er et snærende bånd, som er baseret på dansk byggekultur, der ikke har tradition for at bruge træ, som de gør i Norge og Sverige,« siger Finn Larsen, der mener ingeniørerne kan løse problemet med brandtilladelserne.

Indtil da kan vi alligevel komme til at se træboliger i højere luftlag. Det skyldes muligheden for at udnytte træets lethed til at udvide antallet af boliger i eksisterende byer eller boligområder.

I London er der fx blevet plads til 21 boliger mere i træbyggeriet Dalston Lane, end der ville være blevet hvis det var blevet opført i stål og beton. På grund af en nærliggende undergrundslinje, var der grænse for totalvægten af byggeriet.

Letheden kan også udnyttes til at bygge oven på eksisterende boliger.

»Træ er et meget let byggemateriale, så man vil kunne bygge ovenpå bygninger, der ikke kunne bære en konstruktion af stål og beton. Det kan være boligselskaber, der har velfungerende infrastruktur og som nu kan bygge 1-2 etager oven på eksisterende blokke på 3-4 etager,« siger Finn Larsen.

Brandreglerne er mere lempelige for de øverste etager, så på den måde kan træet alligevel komme i højden herhjemme.