Vi vil sove hjemme hos hinanden

Ett Hem i Stockholm er et af tidens cooleste hoteller – fordi det i virkeligheden er et antihotel og mest af alt minder om et privat hjem. Når vi skal sove udenbys, vil gerne »hjem til hinanden« – i Stockholm, i København eller i en igloo med wifi.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis man tjekker ind på et hotel i Dubai, måles luksusgraden typisk på mængden af marmor og forgyldte flader, på antallet af ydmyge tjenende ånder i ens uniformer, på hvor mange gange hotellets restauranter kan komme kloden rundt på deres menukort.

Stockholms pt. cooleste hotel handler om det stik modsatte. I en sidegade til Valhallavägen ligger en smuk villa fra 1910 i byens gamle ambassadekvarter på Östermalm – i øvrigt ganske lig samme kvarter på Østerbro i København.

Sidste år afsluttede arkitekt Anders Landström tre års omfattende, men meget nænsom restaurering af ejendommen, hvorefter ejeren Jeanette Mix kunne slå dørene op til et alternativt hotel, der allerede med sit navn lagde afstand til den øvrige branche: Ett Hem.

Med bare 12 værelser kryber antallet af gæster aldrig op over 24, medmindre man er flere end to i dobbeltsengen. Hvor de originale høje paneler slutter, og de nye starter er ikke til at se. Om flyglet, den spanske guitar og de skræddersyede barskabe i ædeltræ har stået der hele tiden eller er tilført, kan man heller ikke afgøre på stående fod, men sikkert er det, at den internationale designer Ilse Crawford har haft en finger med i indretningen, i mange tilfælde med møbler designet specifikt til Ett Hem. 

Biblioteket bugner af en bogsamling, som på sympatisk vis ikke kun består af de gængse coffeetablebøger med Helmut Newtons sorthvide fotografier og Bert Sterns douce billeder af Marilyn Monroe, men også har hæfter med Carl Larssons ærkesvenske tegninger, Zlatan-biografien og tykke 400-500 kroners magasiner.

»Jeg ville skabe et lille luksushotel, som forkæler den sofistikerede rejsende, der er på jagt efter noget ud over det sædvanlige. Vores gæster bliver opmuntret til at gøre, som de har lyst til. Spille klaver, gå på jagt i køkkenet efter en lille snack eller måske et glas koldt vin,« fortæller Jeanette Mix.

Man vænner sig hurtigt til stilen, og Ett Hems gæster er da også berygtet for at blive på matriklen længere end gæsterne på andre hoteller. Hvorfor også bryde op, når her er alt, hvad man kan ønske sig? Sæt dig ned og læs. Spil lidt flygel. Mix en drink og slå en streg – altså på blokken ved siden af barskabet.

Når du bliver sulten, snakker vi lidt om, hvad du kunne tænke dig. Der er altid fisk, fjerkræ og en god bøf i køleskabet – fra lokale producenter, naturligvis. Du er ikke så sulten? Hvad så med en let salat med lidt friskfanget ørred?

Når trætheden melder sig, fortrækker man til det forholdsvis lille intime værelse, læser et par sider i den J.D. Salinger paperback, der ligger på natbordet, og starter så forfra næste dag, veludhvilet efter en nat i den kridhvide sprøde bomuld.

Gå ned i køkkenet og tal lidt med de forklædeklædte blonde kvinder om, hvordan du vil have dine æg. Måske slutter en canadier i forlagsbranchen sig til jeres snak om, hvilke vilde bær der er gode at lave marmelade af.

»Den private atmosfære får gæsterne til at slappe af og føle sig trygge. Det er meget vigtigt med et personale, der kan læse følelser. Mine medarbejdere er blevet bedt om at tænke ud af boxen og behandle alle gæster som venner af huset. Hvis gæsten vil have opmærksomhed og sølvtøj på bordet, får man det. Hvis du bare vil være dig selv, behøver du ikke engang at bede om det...,« forklarer Jeanette Mix.

Ett Hem er underspillet luksus, hvor det luksuøse lige så meget består i alt det, man har valgt fra, som det, man har valgt til – og en af de ting, vi som rejsende vælger til i disse år, er de unikke oplevelser, man kan finde i private hjem.

Da internetudvikleren Brian Chesky sagde sit job op i Los Angeles og kørte til San Francisco for at starte et nyt liv, crashede han på gulvet i lejligheden hos sin gode ven Joe Gebbia og fik lov til at bo der, hvis han betalte halvdelen af huslejen. Men han havde ikke helt penge nok, og da han jo netop havde sagt sit job op, måtte han finde på noget.

De to venner endte med at puste tre luftmadrasser op – »airbeds« på engelsk – som de lejede ud til nogle industrielle designere, der var på konference i byen, men ikke havde nået at sikre sig et almindeligt hotelværelse, før alt var udsolgt. For sjov, og for ikke at love mere, end de kunne holde, kaldte de sig for »Airbed and breakfast«.

I dag, fem år senere, er Airbnb den største konkurrent til konventionel hoteldrift ved simpelthen mod provision at hjælpe folk med at leje deres private hjem ud.

Med raketfart har Airbnb udviklet sig til en gigantisk virksomhed, der tilbyder både private værelser og hele hjem i 192 lande og 34.000 byer over hele verden – fra små atelierer på Montmartre, originale huse af den amerikanske mesterarkitetekt Frank Lloyd Wright og de berømte pastelfarvede »Painted Ladies« træhuse i San Francisco til mere utraditionelle valg som gedeskindstelte i Mongoliet, iglooer med wifi eller måske et helt slot, som Airbnb har ikke færre end 600 af.

»Før i tiden var det store virksomheder og brands, der havde al tilliden. Men nu stoler man på, at en vildt fremmed kan yde samme service som en virksomhed (…) Der er en hel generation, som ikke vil have masseproducerede ting. De vil have ting, der er unikke og personlige,« har Chesky sagt til New York Times.

Der er også meget personligt på Central Hotel i København. Med en god portion erfaring og sikker smag fra sit tidligere job som scenetekniker åbnede Leif Thingtved sidste år hotellet i Tullinsgade, som med blot et enkelt værelse på 12 kvadratmeter ovenpå Verdens Mindste Kaffebar kalder sig Verdens Mindste Hotel.

Kaffebaren fungerer som reception for den ene max to gæster, der har booket det hyggelige og meget personlige værelse i varme farver på 1.-salen. Morgenmad serveres i kort afstand derfra på dineren Granola på Værnedamsvej, som Leif Thingtved også er manden bag.

Og det er de samme ting, han lægger vægt på. At hans gæster oplever det rigtige liv. Dagligdagslivet i et lokalt miljø og på et lille hyggeligt værelse.

»Vi har været igennem 20-25 år, hvor det ikke kunne blive hvidt nok og stort nok. Nu synes jeg, man ser små steder overalt som en modreaktion. Jeg tror, det handler om hyggen omkring det. Vi har jo alle syntes, at det var skægt at bygge huler som børn. Mon ikke det er sådan noget?« spørger Leif Thingtved.

Der er pt. fire-fem dage ledige på det lille københavnerhotel her i oktober. November er også ved at være fuldt booket.

etthem.se
airbnb.com
centralhotelogcafe.dk