»Jeg kan få den krop, jeg havde som 20-årig - men vil jeg i virkeligheden det?«

Vi har mødt bogaktuelle Julie Berthelsen, 35, der ærligt fortæller om at finde balancen mellem at være livsnyder og elske mad og samtidig have styr på vægten.

Julie Berthelsen Foto: Keld Navntoft / Scanpix 2013 Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er januar 2012, da Julie forsigtigt træder op på vægten. 103,6 kg siger den. Hun er højgravid med sønnen Caspar Nanoq, og det er oplagt at give den kæmpestore mave skylden for de ekstra kilo.

Men da vægten stadig siger det samme efter fire måneders barselslykke, går det op for den nybagte mor, hvor stor hun egentlig er blevet. Og at hun må gøre noget.

»Når jeg så mig selv i spejlet, tænkte jeg: Jeg ser da fin ud. Det var først, da vi hjemme i Grønland sad og talte om, hvad vi vejede i familien, at jeg tænkte: O.k., hvis min mor vejer dét, og min søster vejer dét, så må jeg jo være ret meget større end dem. Om aftenen spurgte jeg min kæreste Minik: Helt ærligt, er jeg virkelig blevet så stor? Og der gik det op for mig. Shit, jeg er jo gigantisk«,fortæller Julie med et stort grin.

Indsigten får øjeblikkeligt Julie til at skifte slik, is, kage og chips ud med masser af grønsager og kød. Til sønnens dåb tre måneder senere har hun tabt otte kg og kan lige præcis klemme sig ned i sin nationaldragt. Det giver blod på tanden, så hun fortsætter med at tabe sig lige så langsomt, og til sidst tager hun tre måneder med en personlig træner, der presser hende til det yderste med benhård træning og 1.500 kalorier om dagen. Og dét er effektivt.

»Jeg tabte 12 kg og røg ned på en vægt, hvor jeg var superfit. Det var fedt at prøve, men lige så snart jeg skulle leve normalt igen, tog jeg på. Nu havde jeg lige knoklet så meget for det, så det gav mig et meget negativt fokus på mad, hvor jeg kunne tænke, at nu drikker jeg den her latte, men så skal jeg også løbe 30 minutter bagefter. « Det var ikke holdbart, fortæller Julie.

SE OGSÅ: »Mille Køpke: Jagten på drømmekroppen blev mit mareridt«

»Siden da har jeg kæmpet med at finde ud af, hvad der virker for mig – hvornår kan jeg spise, hvad jeg vil, hvornår skal jeg passe på og allervigtigst; hvornår har jeg det godt?«

Og dét er netop temaet i hendes nye bog »Sund balance«, der udkommer 20. april.

Forlaget havde ellers først spurgt Julie, om hun havde lyst til at skrive en slankebog, men det ville hun hellere overlade til eksperterne. I stedet foreslog hun at fortælle sin egen historie om kampen mod kiloene og krydre den med sunde opskrifter. Og sådan blev det.

»Det er tænkt som en inspirationsbog, der egentlig er meget privat og personlig. Den handler om mine tanker og følelser. Folk kender mig for det naturlige, så derfor ville jeg heller ikke på forsiden med sixpack og muskler – jeg står med en chokolademousse i stedet. Netop for at vise, at det er balancen mellem at have det godt og selv synes, man ser godt ud, der er vigtig.«

SE OGSÅ: 3 kvinder: Derfor er vi vilde med træning

Julie har været opmærksom på sin krop og vægt, lige så længe hun kan huske. Som teenager dyrkede hun langrend på eliteplan, så hun var i sindssygt god form, og alt på hendes krop sad som skåret i granit. Det har tiden og især graviditeten ændret en smule på.

»Efter min graviditet sætter det hele sig meget nemmere. Min krop reagerer med det samme, og den har også forandret sig. Huden, brysterne, det hele, det er bare ikke det samme som før. Og det har taget tid at acceptere,« fortæller hun og fortsætter

»Jeg ved, at hvis jeg virkelig ville, kunne jeg godt få en krop, der tilnærmelsesvis lignede, da jeg var 20. Men vil jeg i virkeligheden det? Jeg ved, hvad det kræver, og det er benhårdt. I stedet vil jeg gerne kunne sige: O.k., nu er jeg 35 og ser sådan her ud. Shit, hvor er jeg smuk. Det er dét, jeg arbejder henimod. Og jeg er tættere på målet end nogensinde før.«

Få 5 opskrifter fra Julie Berthelsens nye bog »Sund balance« her

Læs hele interviewet med Julie i fit livings april magasin, der er på gaden nu.

Artiklen er bragt i samarbejde med Fitliving.dk

Julie Berthelsen fortæller nu sin historie om kampen mod kiloene. Det handler om balance - og om at kunne sige »shit, hvor er jeg smuk«

Posted by Berlingske on Wednesday, April 15, 2015