Gyldendal-direktør efter ballade: »Nogle føler sig fortørnede over, at Buk-Swienty brager igennem med sin bog«

Forskere kritiserer Tom Buk-Swienty for ikke at kreditere dem ordentligt i hans nye Blixen-bog. Forlaget bag udgivelsen forstår ikke kritikken og peger på, at forskerne må føle sig fortørnede over bogens succes.

Det kgl. teater
»Historien er ikke, at Tom ikke krediterer. Historien er vel nærmere, at der er nogle, der er fortørnede over, at han brager igennem med sådan en bog, og at de måske synes, de skal have en del af æren. Men det får de faktisk takket være Tom,« siger Gyldendals direktør, Morten Hesseldahl. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen

For to dage siden udgav forfatteren Tom Buk-Swienty sin nye biografi, »Løvinden«, om Karen Blixen. Den har allerede modtaget flotte anmeldelser af flere medier, ligesom Berlingske kaldte den et mageløst mammutværk og gav den seks stjerner.

Men ikke alle er lige glade for den nye biografi, som bringer nye informationer om den folkekære forfatter op til overfladen.

To af de forskere, der har hjulpet Tom Buk-Swienty med baggrundsinformation til den nye bog, har i Berlingske udgivet en kommentar, hvor de kritiserer forfatteren for ikke at kreditere dem ordentligt i biografien.

»(...) til trods for, at vi som en vigtig hjælp allerede inden publicering gav ham adgang til vores arbejder, naturligvis under forventning om anstændig kreditering herfor, herunder for vinkling og ideer om brug af materialet. Det er ikke sket, må vi desværre konstatere,« skriver de.

Tom Buk-Swienty er historiker, journalist og forfatter. Foruden bøger om Karen Blixen og hendes familie har han blandt andet skrevet om 1864. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

De to forskere, professor emeritus Per Boje og lektor Benedikte F. Rostbøll, nævner desuden, at de er overraskede over forlaget Gyldendal, som har udgivet den nye Blixen-bog.

»Det overrasker os, at Gyldendal lader passere, at en af deres kendte forfattere følger en sådan strategi.«

Gyldendal forstår ikke synspunktet

Gyldendals direktør, Morten Hesseldahl, forstår ikke kritikken og mener, at Tom Buk-Swienty krediterer forskerne bag Blixen-studierne tilstrækkeligt:

»De er jo krediteret hele vejen igennem bogen, og det fremgår også af bagsideteksten, at Toms bog bygger på en nyligt udgivet brevsamling, så jeg forstår faktisk slet ikke synspunktet,« siger han.

De mener, at forfatteren ikke gør nok opmærksom på kilderne. Hvad tænker du om det?

»Det kan jo ikke fremgå mere tydeligt, når det står på omslaget og fremgår hele vejen igennem bogen. Så jeg forstår godt, at det ligesom er to forskellige verdener – en forskningsverden og en formidlingsverden. Men jeg forstår slet ikke synspunktet om, at det ikke skulle fremgå. Det fremgår på omslaget, det fremgår inde i bogen, han har sagt det i interviews hele vejen igennem. Så jeg synes, man må prøve at præcisere, hvad raseriet beror på. For det passer jo ikke, at han ikke kildehenviser.«

»Der er nogle, der er fortørnede«

I deres kommentar skriver forskerne også, at »markedsføringsfolk ved, at misvisende information kan fremme salget«. Hvad mener du om det?

»Altså han har selv sagt, at bogen selvfølgelig står på skuldrene af alt muligt andet. Så historien er ikke, at Tom ikke krediterer. Historien er vel nærmere, at der er nogle, der er fortørnede over, at han brager igennem med sådan en bog, og at de måske synes, de skal have en del af æren. Men det får de faktisk takket være Tom. Han gør jo bare noget andet, end de gør. Og alle, der elsker Karen Blixen og elsker litteratur, kan jo takke begge parter for at bringe noget til bords, som kaster nyt lys over Blixen.«

Forskerne mener, at læserne får et indtryk af, at det er Tom Buk-Swienty, der har udført banebrydende forskning. Kan du forstå det?

»Tom er god til formidling. I alle sine bøger har han sammensat stoffet på en måde, så historierne fremstår sprællevende. Det er klart, at når man sidder med sådan en formidlingsopgave, så står man jo på skuldrene af nogen hele tiden, og Tom har da ikke overhovedet på noget tidspunkt benægtet, at han skulle stå på skuldrene af blandt andet den her forskning. Altså som sagt, det fremgår på omslaget af bogen. Det fremgår hele vejen igennem bogen. Han har sagt det i interviews. Så det er mig virkelig gådefuldt.«

Tjekker I generelt, om forfatterne krediterer deres kilder ordentligt?

»Selvfølgelig. Man skal da kreditere. Vi lever jo også selv af beskyttelse af ophavsret og af, at man krediterer ordentligt. Så det er da helt klart en vigtig pointe, og det gør Buk-Swienty altså her. Det har han gjort i alle sine bøger. Det er jo en del af spillet, det ved han jo udemærket. Så han er et meget, meget samvittighedsfuldt menneske,« siger Morten Hesseldahl.