Fighteren Klubien

Jørgen Klubien bruger sine evner som både musiker og tegner på sin første soloplade, der nu udkommer i et lille eksklusivt oplag på vinyl med tilhørende litografi. I aften kan forsangeren fra Danseorkestret opleves i sæsonpremieren af "Toppen af poppen".

Han har boet i Los Angeles i godt 30 år, hvor han har arbejdet som tegner, animator og manuskriptforfatter for blandt andre Walt Disney og Pixar. Sideløbende har han passet en karriere som popstjerne i Danmark sammen med Danseorkestret, som han dannede i starten af 1980erne sammen med percussionisten og produceren Jacob Andersen og bassisten Rasmus Kærså. Og selv om kultsangen "Fuglen i Træet" oplever fornyet interesse i denne tid, er det hittet "Kom Tilbage Nu", som Danseorkestret er bedst kendt for. Den er blevet en klassiker i dansk musik og et fast indslag til mange fester – og kan utvivlsomt høres, når Danseorkestret senere i eftermiddag optræder til slotskoncert på Ledreborg sammen med blandt andre Rugsted & Kreutzfeldt og Anne Linnet.

Men musikeren Jørgen Klubien skulle runde de 55 år, før han tog springet og pladedebuterede i eget navn. Hvilket han så til gengæld gør med manér. I foråret udkom albummet "Soul Cowboy", og Klubien har foldet sit multitalent ud både i sang og sangskrivning samt i de foreløbigt tre musikvideoer, der har ledsaget udgivelsen. Først tegnede og animerede han en "video-kladde" til sangen "City Of Angels".

Senere skrev han manuskript og instruerede samme sang, som er en spoof på kultfilmen "The Big Lebowski", hvor Klubien afløser Jeff Bridges i rollen som The Dude.

I den Mike Spooner-instruerede "Who Knew" er Klubien bænket på en klassisk amerikansk diner og tænker tilbage på et forlist forhold på den velkendte bittersøde facon, man kender fra flere af hans tekster til Danseorkestret.

En fjerde video fra "Soul Cowboy" slippes i næste uge. Duetten "Do It Quiet" med den herboende Manchester-sangerinde Grace Tither er filmet i sorthvid i det gamle Grapehouse-studie på Frederiksberg, hvor mange store danske indspilninger er blevet til gennem årene.

Men ellers står næste uge i vinylens tegn. Et lille eksklusivt oplag af "Soul Cowboy" på bare 300 lp'er kan allerede nu købes på nettet og via Jørgen Klubiens spritny, knap færdige hjemmeside jorgenklubien.com.

Her han har samlet alle sine aktiviteter, og man kan blandt andet købe nogle af hans originale tegninger her. De 300 lp'er indeholder alle et nummereret og signeret litografi, som Klubien selv har trykt og tørret på tørresnoren hjemme i baghaven i Los Angeles bakker.

»Det er mest for at lave et lidt sjovt produkt til samlere og feinschmeckere. Vinyl er et flottere format, det lyder bedre og er mere personligt. Du kan se det som et modsvar til, at alt i dag er Spotify. Man er helt ovre i den anden grøft, hvor man næsten ingenting har i hånden mere, hverken penge eller fysisk musik. Det er bare noget, der streames gennem din computer. Men der er en charme ved at have et fysisk produkt, selv om det at lave plader i dag grænser til at være filantropi. Det er nu ikke salget, jeg går op i. Jeg vil bare gerne lave noget nyt kunst, og i den sammenhæng er vinyl den lidt mere luksuøse afdeling af en musikudgivelse.«

Du er god til at bide dig fast – det er efterhånden sjældent, at man arbejder så meget med en musikudgivelse i dag?

»Du kan godt kalde det at bide sig fast. Jeg betragter det mere som at være kunstner. Du bliver nødt til at male nye billeder, hvis du vil blive ved med at være kunstner i stedet for at pege på, hvad du lavede for 20 år siden. At lave sange er som at lave nye billeder.

Det er med til at etablere dig og holde dig aktiv. Om sangene så bliver hørt og bliver til hits, det er ude af din kontrol. Men det er fedt at have et lille pladeselskab som Mermaid, som har lyst til at være med.«

Det er ikke nogen hemmelighed, at du også selv poster penge i projektet.

»Jo-jo, der er da mange af mine egne penge i det. Men jeg synes jo også selv, at alt sådan noget er lækkert. Jeg er selv samler og synes, det er sjovt at have ting fra en kunstner, jeg selv kan lide. Det er fedt,« forklarer Jørgen Klubien, der samler på lækre musikinstrumenter, gamle biler og kunst, for eksempel originale tegninger fra den i manges øjne ultimative Anders And-tegner, Carl Barks.

I aften kan man se Jørgen Klubien på TV2, når der er sæsonpremiere på "Toppen af poppen", et program, hvor forskellige kunstnere fortolker hinandens sange. I aften har Klubien værtsrollen og skal høre sine største sange fortolket af de øvrige deltagere Wafande, Poul Krebs, Barbara Moleko, Rasmus Walter, Anne Dorte Michelsen og ikke mindst rapperen Clemens, der har fået æren af at fortolke "Kom Tilbage Nu". Efter aftenens udsendelse svarer Klubien på spørgsmål fra seerne via mail.

Næste skridt bliver at spille sangene live. Klubien forbereder i denne tid en turné til november, hvor han drømmer om at tage nogle af sine amerikanske musikere med.

jorgenklubien.com

http://bit.ly/1rpH46M