Ugebrev: Investorer bør gå i defensiven

På overfladen ser det meste positivt og rosenrødt ud, men aktiernes optur bygger på falske håb, mener AktieUgebrevet.

Aktiemarkederne reagerer altid for kraftigt - både op og ned - skriver AktieUgebrevet og anbefaler forsigtighed den kommende tid. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Justin Lane/EPA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fredagens overraskende positive data for antallet af færre arbejdspladser og faldende arbejdsløshed i USA fik de danske aktiekurser til at tordne frem. Og selv om halvdelen af gevinsten forsvandt igen hen mod lukketid, endte dagen stadig i et plus på over én procent.

Antallet af arbejdspladser i fremstillingsindustrien faldt ”kun” 247.000 mod forventet minus 325.000. Samtidig faldt arbejdsløsheden fra 9,5 procent til 9,4 procent, hvor analytikerne havde forventet en stigning til 9,6 procent.

På overfladen ser det meste positivt og rosenrødt ud nu, og det er antageligt også forklaringen på de fortsat positive aktiemarkeder:

For det første kom tillidsmålingen fra de amerikanske indkøbschefer i fremstillingsindustrien (ISM) ud med en samlet score for produktion og ordreindgang over 50, hvilket igen indikerer fremgang og positiv BNP-vækst det næste kvartal.

For det andet er indikatoren for det europæiske kreditmarked for erhvervsobligationer (iTraxx Crossover) nu på højde med toppunkterne i 2007 og 2008. Altså hvor arbejdsløsheden ikke var begyndt at stige endnu, og hvor finanskrisen endnu ikke var på dagsordenen.

For det tredje er priserne for råvarer til industriel forarbejdning, herunder metalråvarer, fortsat med at tordne op, og priserne er nu steget 50 procent sidste marts.

For det fjerde er indikatoren for det amerikanske boligmarked, iShares Dow Jones Real Estate, nu på det højeste niveau siden november 2008, og på det seneste er det gået rigtigt hurtigt fremad.

Men betyder det så, at vi efter i marts at stå overfor en tæt-på-depression med total nedsmeltning af de finansielle markeder så allerede har overstået det hele og kan se frem mod en ny langvarig vækstperiode? Her må vi desværre skuffe og svare med et rungende: Nej, det er ikke tilfældet.

Op- og nedture forstærker sig selv

Aktuelt er der ingen tvivl om, at tredje kvartal antageligt går hen og bliver et kvartal med positiv økonomisk vækst i USA. De seneste data peger næsten alle i den retning, og det har også været grundlaget for euforien på aktiemarkederne. Aktieinvestorerne ånder lettet op efter en periode, hvor aktierne nok faldt for meget.

Markedspsykologien på aktiemarkederne er sådan, at bevægelserne i yderpunkterne altid bliver for kraftige, fordi både panikudsalgene og grådigheds-opkøbene skaber selvforstærkende kursbevægelser i perioder med stejle kursfald og stejle kursstigninger.

Og nu er vi altså på blot seks måneder gået fra det ene yderpunkt til det andet. I marts gav panikudsalg et historisk aktiesammenbrud. I disse uger ser vi, at euforien nu tager overhånd, og den positive stemning bliver selvforstærkende med fortsatte kursstigninger til følge. Den aktuelle eufori kan naturligvis fortsætte en tid endnu, men det er altså ikke et spil, vi ønsker at deltage i. Ja, vi vil gå glip af nogle gevinster på den korte bane. Men vi er overbeviste om, at det på to-tre måneders sigt er det rigtige at holde afstand nu.

Når kursfaldene igen sætter ind, bliver de med stor sikkerhed voldsomme og hurtige. AktieUgebrevet ser nemlig faresignalerne hobe sig op, og vi finder det aktuelle økonomiske ”opsving” for ekstremt svagt og baseret på alskens kunstige stimulanser, som meget snart toner ud. Da aktiemarkedet normalt ”ser” tre til seks måneder frem i tiden, er det økonomisk set positive 3. kvartal allerede indbygget i kurserne.

Hurtigt og dramatisk stemningsskift

Aktiemarkederne ser nu frem mod fjerde kvartal 2009 og første kvartal 2010, og der kommer med stor sikkerhed et nyt økonomisk dyk. Og når det erkendes af aktiemarkederne, er der udsigt til et hurtigt og dramatisk stemningsskift.

  • For det første har den amerikanske forbrugertillid på det seneste igen været nedadgående. Dette sammenholdt med, at det private forbrug senest faldt 1,2 procent år/år, antyder det ikke opsving i det private forbrug, som trækker 70 procent af USAs økonomi.
  • For det andet formår det private forbrug kun lige netop at holde stand, fordi Uncle Sam – altså staten – har øget overførselsindkomster og reduceret skatter med 33 procent, hvilket er et enormt beløb. Hvordan havde det ikke set ud uden disse kunstige stimulanser, som jo ikke fortsætter i det uendelige?
  • For det tredje er der nu lagt op til et kortvarigt opsving drevet af lagerjusteringer i erhvervslivet. Virksomhederne har bragt deres lagre for langt ned, og de skal nu genopbygges. Men lageropbygningen er en engangsfornøjelse, som kun i en kort periode skaber fornyet aktivitet. Så længe det private forbrug og erhvervslivets investeringer ikke stiger, er der ingen reel drivkraft bag et økonomisk opsving.
  • For det fjerde er det bekymrende, at førende tidsskrifter som BusinessWeek nu frejdigt erklærer, at recessionen er ovre. Måske får vi nok et plus på BNP i 3. kvartal i USA, men hvad derefter? Ofte er det set, at når der udmeldes store vendepunkter i medierne, er det alt andet end rigtigt.
  • For det femte har det amerikanske aktiemarked cirka genvundet en tredjedel af det samlede aktiekurstab under de seneste års aktienedtur. Dette svarer meget godt til et klassisk bear marked rally. Og det passer meget fint med det aktieopsving, som fulgte efter aktiekrattet i 1932, både i størrelse og varighed.
  • For det sjette har de seneste måneders aktierally aldrig opnået den stærke omsætning, som typisk præger det første rigtige bull marked rally efter et længere bear marked. Omsætningen har været rimelig tyndbenet, der har ikke været et stærkt førerskab, typisk en branche, som viste vejen frem. Og endelig har den seneste stigningsperiode været præget af ”efternølerne”, det vil sige plusser i de aktier, som haltede bagefter i den første del af dette aktierally.
  • For det syvende skyldes de bedre-end-forventede regnskabsresultater i andet kvartal især markant beskæring af omkostninger i virksomhederne, og på ingen måde ny salgsvækst. 61 procent af S&P 500-selskaberne kom ud med bedre resultater, end analytikerne havde forventet. Men den samlede omsætning faldt 10 procent. Samtidig er der grænser for, hvor langt virksomhederne kan nå ved at skære i omkostninger. Og med de aktuelle aktiekurser har ”markedet” antaget markant overskudsvækst næste år.
  • For det ottende er der de seneste år i USA blevet 9 millioner færre fuldtidsjobs, og andre tre millioner personer er skiftet til deltidsjobs. Samtidig er den ugentlige arbejdstid reduceret svarende til andre tre millioner færre jobs. Og hvad vil der så ske, når virksomhederne igen skruer op for blusset: Vil de ansætte nye folk, eller vil de skrue op for de eksisterende medarbejdere? Risikoen er helt klart, at de vil gøre det sidste, så den samlede arbejdsløshed fortsat vil stige.
  • For det niende var fredagens jobtal langt fra så positive, som de umiddelbart blev udlagt. Dels skyldes den faldende arbejdsløshedsprocent, at der skete tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet på 422.000 amerikanere. Det vil sige, at den lavere arbejdsløshed skyldes ikke nye jobs. Dels kan ca. 100.000 ekstra jobs forklares med en midlertidig effekt fra autoindustrien på 50.000, andre 20.000 fra den offentlige sektor, og ca. 30.000 i effekt fra midlertidige lageropbygninger.

Her er konklusionen:

Som helt kortsigtet investor kan man naturligvis vælge at spille med på momentum. Men det er en farlig strategi, og man bør holde sin finger meget tæt på salgsknappen hele tiden.

For når det først for alvor begynder at køre nedad, så forventer vi, at det vil køre meget hurtigt.

Artiklen kan læses i fuld længde i søndagen udgave af AktieUgebrevet.

Få aktienyheder og handelsmails fra AktieUgebrevet - spar 40 procent på et kvartalsabonnement.