Turbulens i sigte: Her er truslerne på aktiemarkedet i 2016

Det kommende aktieår har kurs mod turbulens. Danske investorer bør især krydse fingre for Kinas økonomi og håbe på en højere oliepris. Tre økonomer kigger her nærmere på den globale slalombane, som de danske eliteaktier har udsigt til at få kastet i nakken i 2016.

Tre økonomer giver deres bud på hvad der er i vente i aktieåret 2016. Det er Michael Borre, chefrådgiver, Nordea (tv.) og Per Hansen, investeringsøkonom, Nordnet (mf.) samt Jacob Graven, cheføkonom, Sydbank (th.). Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Michael Borre, chefrådgiver, Nordea

STØRSTE TRUSSEL:

Kina bliver en risikofaktor i 2016. Den økonomiske vækst er helt tydeligt blevet dæmpet i 2015, men jeg synes stadig ikke, at vi kan sige med sikkerhed, at det bliver en blød landing. Hvis den økonomiske udvikling i Kina skuffer og bremser hårdt op, vil det påvirke hele verdensøkonomien inklusive Danmark.

Hvis olieprisen bliver ved med at falde, må vi forvente, at en række energiselskaber vil gå konkurs. Det vil medføre tab, som finans-sektoren i et vist omfang må samle op. Det kan blive en ubehagelig joker.

MULIG TRUSSEL:

Vi har svært ved at se et forbedringspotentiale hos de amerikanske virksomheder, hvor niveauet for selskabernes lønsomhed har sat nye rekorder. Det betyder, at det er svært at se, at de amerikanske virksomheder kan blive mere profitable. Det er en moderat risiko-faktor.

MULIGHEDER:

Hvis olieprisen bliver på det her niveau i 2016, kommer der lys i den grønne lampe i forhold til forbrugerne. De får simpelthen flere penge mellem hænderne. Vi har i 2015 set, at forbrugerne især i USA har valgt at sætte en del af de penge, som de har sparet på energiregningen, ind på deres opsparinger. Dér kunne godt ligge en gevinst, hvis forbrugerne vælger at bruge nogle af de penge, de sparer på benzin, i 2016.

Per Hansen, investeringsøkonom, Nordnet

STØRSTE TRUSSEL:

Jeg vil blive meget nervøs, hvis olien falder til 20 dollar pr. tønde. Konsekvenserne af det vil være, at gabet mellem udviklings-økonomierne og de modne markeder vil blive større. Det vil skabe ustabilitet, ufred og komplikationer. Derudover vil du se ufatteligt mange konkurser i USA inden for olieindustrien. De amerikanske olievirksomheder vil få problemer med at vedligeholde lån for mange milliarder dollar. Et land som Brasilien, der er verdens tiendestørste økonomi, kan risikere et fuldtonet økonomisk kollaps, hvis prisen på en tønde olie kommer ned omkring 20 dollar.

MULIG TRUSSEL:

Kina har i 2015 vist sig at være i stand til at ryste markederne. Og når jeg kun tildeler Kina den gule farve og ikke den røde, så er det fordi, at alle efterhånden er klar over, at landet er på vej ned i vækstgear. Og når vi får nye tal, der viser, at den udvikling er fortsat, så vil det ikke gøre investorerne voldsomt nervøse.

MULIGHEDER:

Her vender jeg tilbage til olien. Hvis prisen på en tønde olie stiger til 55-60 dollar pr. tønde, vil investorernes fornemmelse for, at der lurer et kollaps i olieindustrien fordufte. Det vil samtidig reducere risikoen for, at Rusland rammer endnu en periode med negativ vækst på et par procent. En prisstigning på olie kan være en katalysator, som kan bremse nedgangen.

Jacob Graven, cheføkonom, Sydbank

STØRSTE TRUSSEL:

Kina er måske den største usikkerhed for hele den globale økonomi. Det store spørgsmål er, hvor hård landets økonomiske opbremsning bliver. Det kan få helt afgørende betydning for det danske aktiemarked. Det fik vi en forsmag på tilbage i august, hvor usikkerheden i den kinesiske økonomi gav kæmpestore dønninger på de globale aktiemarkeder. Det viser lidt om potentialet i det her. Hvis der virkelig sker noget dramatisk i Kina, så vil det få store konsekvenser for danske aktier.

MULIG TRUSSEL:

Man skal have øje på renteudviklingen specielt koncentreret om USA. Kommer der hurtige og kraftige renteforhøjelser fra den amerikanske centralbank, vil det være giftigt for aktiemarkedet. Det tror jeg dog ikke, at der gør. Det er usikkert, men ikke nær så usikkert som situationen i kinesisk økonomi.

MULIGHEDER:

Hvis 2016 viser, at Kina lander blødt og roligt, vil mange investorer ånde lettede op og glæde sig over, at verden ikke brændte sammen om Kina. Det vil ikke betyde, at de danske aktier vil stige som raketter. Det vil mere være en glidende bevægelse, hvor man langsomt finder ud af, at frygten for et kollaps i Kina kan lægges til side. Mit bud er, at det bliver den positive historie, der vinder. Og når vi så kigger tilbage om et års tid, vil vi kunne sige til hinanden, at det ikke er så galt fat med Kina endda.