USA advarer vestlige markeder mod kinesisk oversvømmelse

Fra politisk hold i USA advares EU nu mod at give Kina officiel status som en "markedsøkonomi" (MES).

Kinesisk flag. REUTERS/Aly Song Fold sammen
Læs mere
Foto: ALY SONG

Hvis Kina opnår den eftertragtede status, kan det angiveligt betyde, at kinesiske virksomheder vil oversvømme både europæiske og amerikanske markeder med urimeligt billige varer og derved udkonkurrere de eksisterende markeder.

Det skriver Financial Times.

Lykkes det Kina vil det blive sværere for USA og EU at pålægge kinesiske virksomheder afgifter for salg af urimeligt billige varer på vestlige markeder.

Derfor vil tildelingen "ensidigt afvæbne" Europas handelsforsvar over for Kina, lyder det fra amerikanske embedsmænd ifølge Financial Times.

Ikke desto mindre er det meget sandsynligt, at Kina får tildelt den status, som landet har kæmpet for i en årrække, vurderer Tu Xinquan, handelsekspert hos University of International Business and Economics i Beijing.

- Bruxelles' attitude over for Kina er bedre end Washingtons. Selvfølgelig vil europæiske virksomheder ikke byde Kina velkommen med åbne arme, men jeg tror, at det er ret sandsynligt, at landet får tildelt "markedsøkonomi"-status, siger Tu Xinquan til Financial Times.

EU-Kommissionen ventes at have truffet sin endelige beslutning om Kinas status i februar.