Torsdagens Børsbarometer: Investorer er nervøse inden afgørende ECB-møde

Det handler kun om ECB i dag. De store springende spørgsmål er: Vil banken signalere flere billige milliardlån til bankerne? Og hvornår vil renten stige (hvis den stiger)? Markedet forventer allerede et meget blødt ECB, så det kan nemt blive skuffet - og sende aktierne skarpt nedad.

Dagens mand: ECB præsident Mario Draghi. Foto: Reuters/Vincent Kessler/Ritzau Scanpix   Fold sammen
Læs mere

Godmorgen,

Og velkommen til en børsdag, hvor den Europæiske Centralbank (ECB) har stjålet alt opmærksomheden.

Kl. 13:45 dansk tid leverer banken sin seneste rentebeslutning, efterfulgt af centralbankchef Mario Draghis pressemøde kl. 14:30.

Udmeldingerne fra ECB kan være afgørende for euroen, obligationer og aktiemarkedet, så investorerne holder sig fornuftigt på sidelinjen her til morgen og tør ikke lave alt for mange store satsninger.

Derfor er aktiefutures for alle de store europæiske indeks i minus fra morgenstunden, mens det samme gør sig gældende i USA. Markedet forventer allerede et meget blødt ECB, der signalerer fortsat støtte til den europæiske økonomi og finanssektor, så det kan nemt blive skuffet. Sker det, kan det sende aktier skarpt nedad og euroen - og dermed kronen - højere.

Der er dog et par undtagelser i dagens røde marked: De spanske og italienske børser. Her peger futures på en åbning med stigninger på over 0,5 pct. Det er der en klar grund til. I går skrev Bloomberg, at centralbanken ved torsdagens møde vil sænke vækstprognoserne for eurozonen så meget, at den kan retfærdiggøre en ny runde af ultrabillig kapital til banker. Bankerne i Italien og Spanien er nogle af de mest pressede i eurozonen, så de vil formentlig få mest ud af en ny runde billige milliardlån.

I 2014 introducerede ECB det første såkaldte TLTRO-program (Targeted Longer-Term Refinancing Operations), hvor centralbanken tilbød euroområdets banker lån til attraktive renter i op til fire år. Banken fulgte op med TLTRO 2.0 i 2016, som udløber i 2020. Men fordi de billige lån er så vigtige for mange af de europæiske banker, er det altafgørende for dem at vide allerede nu, om ECB forlænger ordningen. Italienske og spanske banker har lånt over halvdelen af pengene udbudt gennem det nuværende TLTRO-program.

Der har været meget spekulation om ECB vil tilbyde flere billige banklån, men ifølge flere økonomer, som Berlingske har talt med, tyder alt på, at ECB-chef Mario Draghi snart - måske i dag - vil være klar med en tredje runde af TLTRO.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Derudover vil finansmarkedets fokus ligge på ECB's renteforventninger. ECB har tidligere sagt, at den tidligst hæver renten efter sommeren 2019. Men med lavere vækst- og inflationsudsigter, vil banken på et tidspunkt formentlig signalere, at planerne er udskudt yderligere – måske endda til 2020. Det bliver Draghi nødt til at adressere under pressekonferencen i dag, men han skal veje sine ord på en guldvægt, som vores økonomiredaktør Ulrik Bie skriver.

Er han for negativ, og dermed signalerer ingen renteforhøjelse i år, vil virksomheder gå i sort og potentielt udskyde investeringer og ansættelser. Er han for positiv og indikerer højere renter efter sommeren, vil markedet gå i panik i frygt for at ECB vil kvæle økonomien og udløse en recession. Ikke en nem opgave. Euroen er gået i stå inden det vigtige ECB-møde og bliver i øjeblikket handlet i 1,13 over for dollaren. Det betyder, at en dollar koster 6,60 kroner.

Det kan rykke markedet i dag

Udover ECB mødet, der klart er dagens højdepunkt, holder investorerne øje med følgende data:

  • Kl. 11. BNP-tal for eurozonen for fjerde kvartal. Det er den tredje opgørelse for kvartalet, og analytikerne forventer at få bekræftet, at eurozonens økonomi voksede 1,2 pct. i 2018s sidste kvartal.
  • Kl. 14:30. Nytilmeldte ledige i USA, også kendt som jobless claims.

Virksomheder i fokus

  • SAS kommer med trafiktal for februar
  • Bilproducenter, i kølvandet på åbningen af det store Geneva Auto Show, der åbner torsdag. Der komme ofte nyheder fra de store producenter, inklusiv store modeller, så aktierne kan nemt rykke sig under showet. Messen løber indtil 17. marts.

Markederne lige nu

Asien
Hong Kongs Hang Seng: -0,8 pct.
Kinas Shanghai Composite: +0.1 pct.
Japans Nikkei 225: -0,7 pct.
Sydkoreas Kospi: -0,5 pct.

Europe (futures)
Danmarks C25: -0,6 pct.
Euro Stoxx 50: -0,3 pct.
Tysklands DAX 30: -0,4 pct.
Frankrigs CAC 40: -0,2 pct.
Storbritanniens FTSE 100: -0,3 pct.

USA (futures)
S&P 500: -0,2 pct.
Nasdaq: -0,2 pct.
Dow Jones Industrial Average: -0,2 pct.